open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda
Prisluškivali razbojnike, "upecali" korumpirane inspektore: Iza brave svi uhapšeni u akciji "Kolonija"
Općinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, te odredio pritvor za 11 osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji kodnog naziva "Kolonija", potvrđeno je za Faktor iz Suda.
07.06.2021. u 15:05
get url
text

Pritvor je određen Muhamedu Zijadiću, Kerimu Ajkuniću, Mesudu Omerbegoviću, Eldinu Šačiću, Adnanu Aganoviću, Seadu Polovini, Senadu Kovačeviću i Hidajetu Hamziću.

Muhamed Zijadić, Kerim Ajkunić, Mesud Omerbegović i Eldin Šačić sumnjiče se da su kao organizirana grupa počinili više razbojništava i teških krađa na štetu privrednih i poslovnih subjekata na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Adnan Aganović, Sead Polovina, Senad Kovačević i Hidajet Hamzić osumnjičeni su za neovlaštenu trgovinu narkoticima na području Kantona Sarajevo.

Pritvor im je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Istovremeno, na prijedlog tužioca Odjela za privredni kriminal, Sud je odredio jednomjesečni pritvor i za troje inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, koji su uhapšeni u sklopu iste akcije.

Inspektorima Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota, koji se sumnjiče za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pritvor je određen zvbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem ili uništavanjem dokaza, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Oni se sumnjiče se da su uz posredovanje Enesa Zijadića, inače vlasnika jedne trgovinske radnje, sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su utvrđivali stvarno stanje.

Kako je ranije rečeno iz Tužilaštva, za ove nezakonite radnje, a preko osumnjičenog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 250 KM. U određenim slučajevima nisu uopće vršili inspekcijski nadzor ili nisu izricali prekršajne kazne.

Zijadić je prilikom ispitivanja priznao izvršenje svih radnji koje su mui stavljene na teret, te Tužilaštvo za njega nije tražilo pritvor već mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu.

Sud je i ovaj prijedlog Tužilaštva prihvatio, te Zijadiću odredio spomenute mjere zabrane.

Kako saznajemo od dobro obaviještenih izvora, troje uhapšenih inspektora otkriveni su slučajno, tokom provođenja istrage protiv Muhameda Zijadića, Kerima Ajkunića, Mesuda Omerbegovića i Eldina Šačića.

Tokom istrage osumnjičena četvorka je bila pod posebnim istražnim radnjama, odnosno prisluškivani su telefoni osumnjičenih, te su istražitelji iz presretnutih razgovora saznali da inspektori uzimaju mito za pozitivne izvještaje od privrednika kod kojih su vršili inspekcijske nadzore, te je pokrenuta istraga i u tom pravcu.

Podsjetimo, akciju "Kolonija", nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo zajednički su sproveli Federalna uprava policije i MUP Kantona Sarajevo.

U sklopu akcije pretreseno je više lokacija na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, te Hercegovačko-neretvanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.