open-navfaktor-logo
search
U Britaniji
Pronađen Ferrari koji je prije 30 godina ukraden zvijezdi Formule 1
Britanska policija pronašla je luksuzni Ferrari ukraden vozaču veterana Formule 1 Gerhardu Bergeru prije gotovo 30 godina, javlja Anadolija.
04.03.2024. u 17:45
get url
text

Londonska Metropolitan policija objavila je da je luksuzni automobil bivšeg austrijskog vozača Formule 1 Gerharda Bergera, koji je ukraden 1995. godine u Italiji, gdje je išao na trku, pronađen u Engleskoj.

Crveni Ferrari F512M bio jedan od dva italijanska sportska automobila ukradena dok su njihovi vozači bili na Velikoj nagradi San Marine održanoj u Imoliju u Italiji 1995. godine. Drugi je bio vlasništvo Bergerovog kolege Jeana Alesija.

Iz policije je navedeno da je Amerikaac odvezao automobil koji je kupio u Engleskoj u januaru u Ferrari servis na održavanju, a nadležna voda, sumnjajući da je automobil ukraden, kontaktirala policiju.

Nakon toga, Jedinica za organizovanu krađu vozila Londonske Metropolitanske policije pokrenula je istraživanje i sprovela istraživanje istorije automobila.

Kao rezultat istrage, utvrđeno je da je vozilo ukradeno u Italiji 1995. godine prvo poslano u Japan, au Velikoj Britaniji je ušlo u kraj 2023. godine.

Dok je londonska policija zaplijenila automobil, obustavljena je prodaja i slanje u SAD.

Mike Pilbeam, koji je vodio istragu, rekao je:

- Ukradeni Ferrari - vrijednosti oko 350.000 funti – bio je nestao više od 28 godina prije nego što smo uspjeli ući u trag u samo četiri dana. Naši upiti bili su mukotrpni i uključili smo kontakt s vlastima iz cijelog svijeta.

Pilbeam je naveo da je istraga u toku i da do sada nije bilo hapšenja.

Drugi automobil se i dalje vodi kao nestao.

Dok je Jedinica za organizovanu krađu vozila londonske Metropolitanske policije zaplijenila 418 ukradenih vozila 2023. godine, objavljeno je da je ukupna vrijednost ovih vozila 31 milion funti.

Vlasnik ukradenog Ferrarija, Austrijanac Gerhard Berger, bio je vozač timova kao što su Ferrari, McLaren i Benetton u Formuli 1, gdje se takmičio između 1984. i 1997. godine.

Berger, koji je nastupio na stazi od 48 puta u karijeri, završio je treći u dvije sezone.

Berger je napustio 1996. godinu kada se Michael Schumacher pridružio Ferrariju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.