open-navfaktor-logo
search
London
Protest zbog klimatskih promjena: Demonstranti se zalijepili za McDonald's 
Demonstranti koji zagovaraju prelazak na biljni prehrambeni sistem ponovo su se "sudarili" sa policijom nakon što su se zalijepili za objekat popularnog lanca trgovina brze hrane McDonald's u Londonu.
25.08.2021. u 10:05
get url
text
Protest u Londonu
Protest u Londonu

Aktivistička grupa za klimatske promjene protestirala je u glavnom gradu Velike Britanije, blokirala glavne petlje i dovela područja grada u zastoj, pozivajući na "krizne razgovore" o globalnom zagrijavanju, nadajući se da će prisiliti vladu da poduzme daljnje mjere.

Međutim, njihovo ponašanje dovelo je do toga da je policija izvršila veliki broj hapšenja. U tri dana izvršena su ukupno 102 hapšenja povezana sa protestima.

Najmanje tri člana ekološke grupe Extinction Rebellion (XR) sinoć su se zalijepili za McDonald's na Leicester Squareu, nazvavši ga "prespavancem". Protestu su se tokom večeri pridružili i mnogi drugi, piše Unilad.

- Spava vam se? Ostavite novčanik kod kuće i dođite sa užinom, malo ljepila i vrećom za spavanje. Policija trenutno hapsi kako bi napravila prostora za više onih koji nisu korisnici - napisao je portparol XR-a.

I iz pokreta Animal Rebellion, koji kroz nenasilnu građansku neposlušnost zagovara prelazak na biljni prehrambeni sistem, naveli su da će biti tu cijelu noć kako bi poslali poruku McDonald'su da je vrijeme da prestanu "spavati na poslu" i pređu na biljni sistem prehrane.

Aktivisti su optužili McDonald's da je "izazivao masovna razaranja na našoj planeti i među životinjama" u posljednjih 66 godina.

- Oni su daleko najveći gigant brze hrane na svijetu i stoga imaju ogroman utjecaj na naš prehrambeni sistem - trebali bi predvoditi izlaz iz ove vanredne situacije - navodi se u izvještaju Animal Rebellion-a, iz kojeg su izvijestili da su uhapšena 23 "pobunjenika" nakon akcije pred McDonald'som.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.