open-navfaktor-logo
search
Den Haag
Puštanjem 33 bijela balona u zrak obilježena godišnjica genocida u Srebrenici
 Ispred zgrade Parlamenta Holandije u Den Haagu upriličen je program povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici kojem je prisustvovalo oko 400 osoba
11.07.2019. u 22:23
get url
text

 Ispred zgrade Parlamenta Holandije u Den Haagu upriličen je program povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici kojem je prisustvovalo oko 400 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu, održanom u organizaciji nekoliko nevladinih organizacija i udruženja, prisustvovali su i zastupnici partije Denk Tunahan Kuzu i Selcuk Ozturk i drugi zvaničnici.

Okupljeni su klanjali i dženazu-namaz u odsustvu za 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici koje su ukopane danas u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Prije početka programa organizovan je mimohod u dužini od 11 kilometara koji je simbolizirao Marš mira, a potom su u zrak puštena 33 bijela balona sa imenima žrtava genocida.

Zastupnik partije Denk Kuzu istakao je da je vrlo važno da se nikada ne zaboravi genocid koji je izvršen u Srebrenici.

"Taj genocid se nije dogodio prije 100-200 godina, nego prije 24 godine, i to u srcu Europe", rekao je Kuzu, dodajući da međunarodna zajednica i holandski vojnici u Srebrenici u to vrijeme nisu zaštitili bosanske muslimane.

Sadik Spijodić, rodom iz Srebrenice, kazao je da je dobro da se organizuju ovakvi i slični programi povodom godišnjice genocida u Srebrenici, ali i da su to vrlo teški i bolni trenuci.

"Svi muškarci s očeve i mamine strane su poginuli u genocidu. Nekima su pronašli kosti, a nekima nisu, što je stvarno bolno", rekao je Spijodić.

Emrah Hrustanović, također iz Srebrenice, istakao je da on lično nije doživio rat, ali da je čuo vrlo teške i bolne priče od porodice i rođaka, dodajući kako je potrebno učiniti sve da se genocid više nikada i nigdje ne ponovi.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop za 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.