open-navfaktor-logo
search
Akcija "Viza"
Putem "Dark neta" došli do podataka o beskontaktnim karticama i vlasnicima skidali novac
Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u saradnji sa Policijskom upravom Banja Luka sprovode akciju kodnog naziva "Viza", usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta.
16.08.2023. u 10:46
get url
text

U ovim aktivnostima je pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a na osnovu naredbi Osnovnog suda Banja Luka pretreseno više lokacija koje koriste S. S., S. S., D. D., O. M., S. D., N. T., N. Z. i D. B., a koji se sumnjiče za krivična djela neovlašteno korištenje ličnih podataka i krivično djelo pranje novca.

Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima (veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i dr.).

Krivična djela su počinjena na način da su osumnjičeni "Dark netu" došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakog čega su izvršili terećenja tih platnih kartica čiji je izdavalac banka "Banco BISA" S. A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji. Oni su bez autorizacije vlasnika platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 KM.

Sve sumnjive transakcije iskorištene su za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka preko VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pre-paid brojeva telefona prebacivali na naloge koji su kreirani kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama.

U narednom periodu će protiv navedenih lica biti podnešen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, saopćio je mUP RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.