open-navfaktor-logo
search
Dogovor s Lukašenkom
Putin: Moskva postavlja taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju
 U potezu koji će sigurno podstaknuti tenzije u ratom razorenoj Ukrajini i njenim zapadnim saveznicima, Rusija će završiti izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
25.03.2023. u 21:14
get url
text

- Rusija je već predala Bjelorusiji kompleks Iskander, koji može skladištiti nuklearno oružje - rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya-24.

Prema Putinovim riječima, njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko dugo je postavljao pitanje raspoređivanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koje tamo nije bilo od ranih 1990-ih, nakon pada SSSR-a.

- Dogovorili smo se s Lukašenkom da ćemo postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju bez kršenja režima neširenja - rekao je Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Putin je dodao da su SAD odavno postavile takvo oružje u niz zemalja, tako da nema ništa neobično u zahtjevu Bjelorusije.

Prema njegovim riječima Rusija će do 1. jula završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji i kontrola naoružanja neće biti prebačena na Minsk.

Otkako je Rusija prije 13 mjeseci započela rat u susjednoj Ukrajini, zapadni lideri izražavaju zabrinutost da bi Moskva mogla sukob učiniti nuklearnim, često na osnovu izjava ruske strane po kojima Zapad smatra da su sve opcije na stolu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.