open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Bennettom
Putin: Rusi spremni osigurati evakuaciju civila iz Azovstala, ali ukrajinske snage moraju položiti oružje
Ruski predsjednik Vladimir Putin i izraelski premijer Naftali Bennett razgovarali su u četvrtak putem telefona o situaciji u Ukrajini i obilježavanju 9. maja, kraja Drugog svjetskog rata.
05.05.2022. u 19:28
get url
text

- Putin i Bennett založili su se za daljnji razvoj bilateralnih odnosa i održavanje kontakata - navodi se u saopćenju Kremlja.

Oni su razmijenili mišljenja o situaciji u Ukrajini, pri čemu su posebnu pažnju posvetili humanitarnim aspektima, uključujući evakuaciju civila iz čeličane Azovstal, koja se provodi uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Putin je naglasio da je ruska vojska spremna osigurati siguran koridor za izlazak civila, ali je dodao da ukrajinske snage moraju položiti oružje i predati se.

- Uoči Dana pobjede, koji se u Rusiji i Izraelu obilježava 9. maja, Vladimir Putin i Naftali Bennett istakli su poseban značaj ovog datuma za narode obje zemlje, koji njeguju historijsku istinu o događajima tih godina i odaju sjećanje na sve poginule, uključujući žrtve holokausta - navodi se u saopštenju.

Putin je podsjetio da su oko 40 posto od šest miliona Jevreja, koji su mučeni u getima i koncentracionim logorima koje su ubili nacisti tokom kaznenih operacija, bili građani Sovjetskog Saveza te je prenio svoje želje za dobro zdravlje veteranima koji žive u Izraelu.

- Bennett je naglasio odlučujući doprinos Crvene armije pobjedi nad nacizmom - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.