open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Rusije
Putin se oglasio o Prigožinu: Pravio je greške
Predsjednik Rusije Vladimir Putin oglasio se u javnosti u vezi jučerašnjeg pada aviona u oblasti Tver, u kojem se, prema podacima ruskih zvaničnih organa, nalazio šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin.
24.08.2023. u 18:32
get url
text

VEZANI TEKST - Wagner nakon smrti Prigožina najavljuje osvetu: Krećemo, čekajte nas

- Prigožin je bio čovjek komplikovane sudbine, talentovani biznismen. Wagner se borio sa nacistima u Ukrajini, to nikada neću zaboraviti. Pravio je greške, ali je postigao željene rezultate i za sebe i za zajednički cilj. 

Radio je ne samo kod nas, već i u inostranstvu, radio je u Africi, tamo se bavio naftom, gasom, plemenitim metalima, kamenjem. Koliko znam, on se jučer vratio iz Afrike i sastao se sa nekim zvaničnicima ovdje - izjavio je Putin.

Podsjećamo, Grey Zone, Telegram kanal povezan sa Prigožinom saopćio je kasno sinoć da je vođa plaćeničke vojske Wagner poginuo u padu aviona. Federalna agencija za zračni saobraćaj Rusije potvrdila je da je u padu aviona, Embraer-135 koji je putovao od Moskve do Sankt Peterburga, u regiji Tver poginulo 10 osoba.

Agencija je kasnije objavila spisak imena putnika u avionu, među kojima su bili Prigožin, te suosnivač Wagnera Dmitrij Utkin i drugo Wagnerovo osoblje.

Istragu o incidentu pokrenula je agencija, dok je ruski Istražni komitet u saopćenju na Telegramu naveo da je pokrenuo krivični postupak zbog "kršenja pravila o sigurnosti saobraćaja i funkcionisanja zračnog saobraćaja".

- Istražna komisija je pokrenula aktivnosti u vezi sa avionskom nesrećom u Tveru, istragom će se ići do kraja - poručio je Putin.

Putin i Prigožin su se poznavali tridesetak godina, imali su, barem prema informacijama ruskih medija, dobre odnose, koji su došli u pitanje nakon što je Wagner krajem juna pokrenuo jednodnevnu pobunu. Tada su brojni poznavaoci prilika u Kremlju kazali kako će taj potez Prigožina kad-tad skupo koštati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.