open-navfaktor-logo
search
Vođenje računa
Raiffeisen klijente iznenadio novim načinom obračuna usluge, smiju li to raditi
Raiffeisen banka od 1. augusta ove godine mijenja način obračuna mjesečne naknade za vođenje računa. 
09.07.2021. u 13:21
get url
text

Za račune s prosječnim mjesečnim stanjem sredstava iznad 1.000.000 KM naplaćivat će se dodatni varijabilni dio mjesečne naknade za vođenje računa u iznosu od 0,04 posto, u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Ako bismo to stavili na papir, firme, naprimjer, koje imaju račun u Raiffeisen banci, a na njemu iznad milion KM, za svaki naredni milion na računu samo za vođenje računa mjesečno će izdvajati 400 KM. Ukoliko je na računu više novca, iznos naknade će rasti u skladu sa stanjem na računu. 

Za račune s prosječnim mjesečnim stanjem sredstava do 1.000.000 KM naknada za vođenje računa ostaje nepromijenjena.

- Obračun i naplata varijabilnog dijela naknade za vođenje računa će se primjenjivati za Transakcijski račun, Nerezidentni račun, Donatorski račun, Devizni račun, te u okviru sljedećih Paketa usluga: Standard, Standard plus, Comfort, Exclusive, Easy, Medium, Pro, Pro za LV klijente i Business – navodi se u saopćenju Raiffeisen banke.

Varijabilni dio naknade

Kako su nam pojasnili iz ove banke, do sada se naknada fiksno naplaćivala u zavisnosti od toga koji je paket imalo pravno lice, odnosno klijent. 

- Ako imate samo transakcijski račun, naknada je bila od 19,90 KM do 29,90 KM, zavisno od paketa. Pretežno su klijenti koji su imali više od milion KM na računu imali neki posebne vrste računa, ali naknade za njihovo vođenje nisu bile veće od 30 KM - kazali su.

Objasnili su i šta znači naknada od 0,04 posto koja će se od 1. augusta obračunavati na varijabilni dio naknade.

- Gledat će se prosječno mjesečno stanje klijenta po računu, ne stanje na računu na određeni dan, već prosječno koliko je stanje računa bilo mjesečno. Kroz neku od naših aplikacija vrši se provjera koliko je prosječno mjesečno stanje bilo i ako se ustanovi da je više od milion, naprimjer 1.010.000 KM, na taj iznos koji prelazi milion - na tih 10.000 KM vrši se obračun naknade 0,04 posto. To je taj varijabilni dio naknade jer nikad ne znate koji će to iznos biti - kazali su iz Raiffeisen banke.

Prema informacijama koje smo dobili iz Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, komercijalne banke u FBiH, u uvjetima tržišne ekonomije, svojom cjenovnom politikom definišu iznos i način obračuna naknade za vođenja računa klijenata, stoga on može biti različit od jedne do druge banke.

- Značenje navoda "varijabilni dio naknade za vođenje računa" predstavlja iznos naknade koji se utvrđuje svaki put prilikom obračuna naknade, a što se ugovara sa pojedinačnim klijentom i on može varirati u zavisnosti od definisanog parametra, a u zavisnosti od iznosa sredstava na računu – istakli su.

Banke ne traže odobrenje Agencije

Za izmjenu tarifa kojim se definišu visine naknada banke ne traže odobrenje Agencije, zbog čega Agencija ne raspolaže sa podacima koje banke su povisile iznos naknade za vođenje računa i u kojem rasponu.

- Zakonom o Agenciji za bankarstvo FBiH propisani su osnovni zadaci i nadležnosti Agencije, u okviru kojih nije propisano da Agencija određuje vrstu i visinu naknada subjektima bankarskog sistema u FBiH, niti može utjecati na iste prilikom određivanja naknada, izuzev kada su u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga – naveli su iz Agencije.

Dodali su da u okviru propisanih nadležnosti, Agencija učestvuje u aktivnostima kojima se podržava transparentnost, socijalna osjetljivost i finansijska inkluzija, a sve u cilju očuvanja i jačanja stabilnosti bankarskog sektora i zaštite deponenata, te unapređivanja njegovog sigurnog, kvalitetnog i zakonitog poslovanja.

- Odredbom člana 113. Zakona o bankama propisane su obaveze banaka u pogledu donošenja općih uvjeta poslovanja, kojima se, između ostalog, utvrđuju naknade i drugi troškovi koje banke naplaćuju klijentima. U slučaju izmjene ugovorenih uvjeta poslovanja, banke su dužne obavijestiti klijente o istom, u zakonski propisanim rokovima – istakli su.

Iz Agencije su napomenuli da visinu naknade koju banke naplaćuju za svoje usluge određuju interni faktori specifični za pojedinačnu banku (poslovni model, poslovna politika, izvori prihoda, troškovi poslovanja i slično) i eksterni faktori na koje pojedinačne banke ne mogu utjecati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.