open-navfaktor-logo
search
Oborena letjelica
Rusija tvrdi da je američki dron prikupljao obavještajne podatke za Ukrajinu
Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov izjavio je da je američka bespilotna letjelica (UAV) prikupljala izviđačke podatke kako bi ih prenijela Ukrajini za napade na Rusiju.
15.03.2023. u 11:48
get url
text

Antonov je rekao da je u utorak pozvan u američki State Department nakon pada američke bespilotne letjelice iznad Crnog mora, gdje je, kako je naveo, kategorički odbacio sve insinuacije američke strane.

Pentagon je u utorak optužio Rusiju za nesigurno presretanje američkog MQ-9 Reapera iznad Crnog mora koje je dovelo do obaranja letjelice.

- Američka bespilotna letjelica se ravnomjerno i provokativno kretala u smjeru ruskog teritorija s isključenim transponderima i prekršila granice privremenog zabranjenog područja uspostavljenog u svrhu izvođenja specijalne vojne operacije - naveo je ruski ambasador Antonov.

Antonov je rekao da ruski borbeni avioni nisu koristili oružje za obaranje drona i da ni na koji način nisu došli u kontakt s njim.

Izrazio je zabrinutost zbog "neprihvatljive aktivnosti američke vojske" u neposrednoj blizini ruskih granica.

- Šta dronovi rade hiljadama kilometara daleko od SAD-a? Odgovor je očigledan, prikupljaju obavještajne podatke, koje kijevski režim kasnije koristi za napad na naše oružane snage i teritorij - kazao je Antonov.

VEZANI TEKST - Ruski avion udario u američki dron iznad Crnog mora

Antonov je rekao da bi, ako bi se ruski borbeni dron pojavio u blizini New Yorka ili San Francisca, akcije američke vojske bile beskompromisne prirode, ne dopuštajući nikakvu povredu svog zračnog ili morskog prostora.

- Očekujemo da će se SAD suzdržati od daljnjih spekulacija u medijima i prekinuti letove u blizini ruskih granica. Sve radnje koje uključuju korištenje američkog oružja i opreme doživljavamo kao otvoreno neprijateljske - naglasio je Antonov.

Ambasador Antonov je zaključio da Rusija ne teži sukobu i da se zalaže za pragmatičnu saradnju u interesu naroda i Rusije i SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.