open-navfaktor-logo
search
Ciljane poruke
Ruski političar na državnoj TV tvrdi: Putin će iskoristiti Wagner za napad na NATO
Ruski parlamentarac Andrej Kartapolov na državnoj televiziji izjavio je da Vladimir Putin planira koristiti Wagner za invaziju na koridor Suwałki, iznimno bitan u strateškom smislu.
17.07.2023. u 17:47
get url
text

VEZANI TEKST - Fenomen Prigožin: Ko je šef plaćeničke grupe Wagner

Naime, taj se pojas od stotinjak kilometara proteže granicom između Poljske, Litve, Bjelorusije i Rusije. Imati kontrolu nad njime znači i imati čvrste temelje za eventualni sukob širih razmjera od onog u Ukrajini. Zato je bitan ne samo za Rusiju nego i NATO.

- Wagner je spreman doći na taj teritorij u samo nekoliko sati - izjavio je Kartapolov, inače Putinov bliski prijatelj.

Poljska obavještajna služba, s druge strane, prati kretanja Wagnera i zasad ne potvrđuju izrečenu prijetnju.

- Zasad ih je nekoliko stotina u Bjelorusiji - potvrdili su Poljaci.

Svakako, koridor će u narednom periodu biti iznimno bitan svim stranama, Rusima zbog u defenzivnom smislu, ali i kao temelje za naredne eventualne akcije, dok je za ukrajinske saveznike to jedina kopnena poveznica s tri bivše sovjetske baltičke republike – Litvom, Latvijom i Estonijom. One se ujedno i smatraju najranjivima u slučaju sukoba širih razmjera.

Za Rusiju bi kontrola koridora omogućila kopnenu vezu između baltičke eksklave Kalinjingrada, glavne baze Putinove baltičke flote, i čvrstog saveznika Kremlja Bjelorusije.

Također, Kartapolov tvrdi da je Suwalki "Ahilova peta NATO saveza". I zbog "interesa" svih strana da uspostavi kontrolu nad njime, trenutno ga se smatra najopasnijim mjestom na svijetu. A neki ga već označavaju i kao "polaznu tačku Trećeg svjetskog rata".

VEZANI TEKST - Putin se sastao i razgovarao sa čelnikom Wagnera Prigožinom i njegovim komandantima

Jasno je i zašto se koristi Wagner za eventualnu akciju. Riječ je o plaćenicima, a ne predstavnicima državnih vojnih snaga, u ovom slučaju ruskih. Time se sprečava pokretanje klauzule 5 NATO saveza, koja bi bila "okidač" za direktni sukob s Rusijom.

Svejedno, Poljska se ubrzano naoružava zbog prijetnje iz Moskve, a Njemačka će rasporediti 4.000 vojnika u Litvi dok NATO jača prisutnost u baltičkim državama.

Ujedno, ove ciljane poruke putem televizije dolaze manje od 24 sata nakon što je Putin ustvrdio da Rusija ima dovoljne zalihe kasetne municije koju je zaprijetio da će upotrijebiti ako ga Ukrajina rasporedi na ratištu.

Ruske prijetnje i slavodobitne poruke stižu iz dana u dan, ojačane činjenicom da ukrajinska protuofanziva ne pokazuje znakovit napredak. Odnosno, prema Putinu, ona je propala i potpuno je zaustavljena.

- Neprijatelj kroz cijelo trajanje ofanzive nije uspio probiti našu odbranu - izjavio je u nedjelju na državnoj TV ruski predsjednik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.