open-navfaktor-logo
search
Obećali im da neće u borbu
Ruski vojnici izgubljeni u Ukrajini: "Komandant je rekao da se povučemo, a sad nam prijete"
Ruski vojnici, mobilizirani u Jaroslavlju, a koji su optuženi da su se povukli sa svojih položaja u Ukrajini, snimili su video u kojem tvrde kako su samo slušali naredbe, ali i da ih je vojni vrh prevario.
22.01.2023. u 07:44
get url
text

Video poruku 30 vojnika njihove supruge i majke zatim su dostavile lokalnom portalu ProGorod76.ru.

Prije toga vojnici su uložili žalbu na sudsku optužnicu.

Rusko vojno tužilaštvo u Jaroslavlju pokrenulo je sada istragu o tome šta se zapravo dogodilo.

- Po nalogu guvernera, regionalna vlada uputila je ovo pitanje vojnom tužilaštvo, a istraga je u toku - rečeno je portalu ProGorod.

Vojnici u žalbi navode da im je komandant jedinice izdao naređenje da se povuku s položaja zbog granatiranja.

Međutim, komandant je odgovorio kako nije dao takvo naređenje.

- Komandant jedinice nam je naredio da se povučemo s položaja jer smo bili granatirani. U međuvremenu, komandanti nas nisu pokrivali, niti nam pružali bilo kakvu pomoć. Imali smo samo jurišne puške, sve ostalo oružje je oštećeno. Sada nas žele optužiti da smo dezerteri jer komandant kaže da on nije izdao tu naredbu – naveo je jedan od 30 ljudi u vojnoj uniformi, koji se mogu vidjeti u videu.

Dodao je i kako je vojnicima od samog početka rečeno da kao članovi Teritorijalne odbrane Rusije neće učestvovati u napadima, ali su "počevši od vojnog ureda za registraciju i prijavu u Jaroslavskoj oblasti bili prevareni".

- Čim smo došli ovdje poslani smo u juriš. Smješteni smo na prvoj liniji fronta. Zato vas molimo za pomoć - rekao je muškarac u videu.

Podsjetimo, ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin donio zakon prema kojem vojnici mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu do 10 godina ako se samoinicijativno predaju Ukrajincima ili odbiju boriti na frontu.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.