open-navfaktor-logo
search
"Holokaust Joe"
SAD: Glasači arapskog porijekla vide Bidena kao "ratnog zločinca"
Kako se približavaju predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, politika američkog predsjednika Joea Bidena prema Gazi izaziva reakcije u zemlji.
21.02.2024. u 15:35
get url
text

Biden, koji je svoju predizbornu kampanju u Michiganu započeo početkom februara, susreo se s članovima sindikata koji predstavljaju automobilske radnike i bio je gost u restoranu u vlasništvu crnaca.

Glasači arapskog porijekla kritizirali su predsjednika Bidena zbog izražavanja svoje glasne podrške izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra 2023. Iz tog razloga, Biden je svjesno izbjegavao interakciju s arapsko-američkom zajednicom.

Posjete u okviru predizborne kampanje nisu prošle bez incidenata. Demonstranti su se okupili kad je Biden zastao u restoranu u gradu Warren, uzvikujući "Sram te bilo", "Holokaust Joe" i "Koliko si djece danas ubio?"

Neki arapsko-američki čelnici u državi također su odbili pozive na razgovor s Julieom Chavez Rodriguez, koja vodi izbornu kampanju.

Novinar Osama Siblani sastao se s Rodriguez kako bi izrazio koliko su građani arapskog porijekla razočarani Bidenovom politikom prema Gazi.

- Pogledao sam i rekao: "Slušaj, ja i moja zajednica ne vidimo Bidena kao predsjednika. Smatramo ga ratnim zločincem i zato nećemo glasati za njega" - poručio je Siblani, koji radi za "The Arab American News" te dodao:

- Otvoreno sam rekao da će ovoj zajednici trebati dosta vremena da se predomisli. Ne vjerujem da predsjednik može poduzeti sve ove korake da promijeni društvo do nobembra.

Siblani je izjavio da je tokom sastanka rekao Rodriguez da trenutno ohrabruju Bidena da učini dvije stvari, a prva od njih je da pozove na prekid vatre i pređe na aktivno provođenje, naglašavajući potrebu da se zaustavi nasilje za dobrobit Izraelaca i Palestinaca.

- Arapsko-američka i muslimanska zajednica značajno su porasle u Michiganu i sada imaju oko pet posto utjecaja na glasanje - dodao je novinar Siblani.

Navodeći da postoji "velika podrška Izraelu i jak židovski lobi" u SAD-u, Siblani je kazao:

- U isto vrijeme postoji predsjednik slobodnog svijeta u SAD-u. Kao vođa slobodnog svijeta, on bi trebao ponašati se u skladu s tim.

Zamjenik nacionalnog direktora Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) Edward Ahmed Mitchell rekao je kako u zemlji živi najmanje miliona američkih muslimana.

- To ih čini ključnim dijelom ishoda izbora, posebno u ključnim državama poput Michigana, Pennsylvanije, Georgije, Floride, Arizone i drugih država koje pomažu odlučiti o predsjedniku. Svake izborne sezone američki muslimani igraju značajnu ulogu u našim izborima, a mogli bi također igrati značajnu ulogu u ishodu predstojećih predsjedničkih izbora - kazao je Mitchell.

Izjavljujući da su izraelski napadi na Gazu i američka podrška Izraelu stvorili "razočaranje" i "nevjericu" kod mnogih američkih muslimana, Mitchell je dodao:

- Iskreno govoreći, svaki dan se američki muslimani bude i mnogi gledaju u svoje telefone i vide slike djece koja se izvlače iz ruševina, napadaju se bolnice, ljudi koji umiru i tijela na ulicama Gaze. Vidimo da se sve to događa s dolarima američkih poreznih obveznika, uz podršku američke vlade.

Što se tiče mogućnosti da bivši predsjednik Trump postane kandidat, novinar Siblani istaknuo je da je on "opasan" za SAD jer želi "uništiti" institucije koje doprinose veličini zemlje.

- (Trump) želi Ameriku učiniti jednom od svojih kompanija - rekao je Siblani i dodao:

- Biden je jednako opasan i za svijet i za Ameriku jer posvuda pokreće ratove. Nije sposoban još četiri godine vladati SAD-om i biti vođa slobodnog svijeta. Imamo dvije loše opcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.