open-navfaktor-logo
search
Zvaničnici saopćavaju
SAD pogodilo 30 tornada: Raste broj mrtvih, u Kentuckyju poginulo najmanje 70 ljudi
Najmanje 70 ljudi je poginulo nakon što je razoran tornado pogodio američku saveznu državu Kentucky, rekao je guverner te države Andy Beshear.
11.12.2021. u 18:21
get url
text

VEZANI TEKST - Prevrnuta vozila, urušeni objekti: Serija tornada pogodila pet saveznih država, poginuo veći broj ljudi

Broj žrtava bi mogao biti veći od 100, rekao je Beshear.

Većina razaranja zabilježena je u okrugu Graves, u kojem se nalazi i grad Mayfield, rekao je guverner. Prema službenim podacima, u Mayfieldu živi oko 10.000 ljudi.

Oluja, koja je poharala ukupno šest američkih saveznih država, od petka navečer stvorila je najmanje 30 tornada, izazivajući ogromne štete. Iima poginulih i u drugim saveznim državama.

Tri osobe su poginule u nevremenu u Tennesseeju, javlja Agencija za upravljanje hitnim situacijama. Jedna osoba je poginula u okrugu Obion, a dvije su umrle u okrugu Lake. Okruzi Lake i Obion nalaze se sjeverno od Memphisa.

Tornado je srušio zgradu tvornice svijeća u Mayfieldu u Kentuckyju, a porodice radnika traže svoje članove do kojih satima nakon oluje nisu uspjeli doći.

Paige Tingle traži svoju svekrvu Jill Monroe. Tingle kaže da je porodica zadnji put razgovarala s Monroe oko 21:30 po lokalnom vremenu, kada je bila u kupaonici u sigurnom skloništu.

Trenutno se Tingle i njezin suprug voze iz okruga Oldham u Kentuckyju do Mayfielda. Tingle kaže da su provjerili lokalne bolnice, ali Monroe nije primljena. Zvali su je na telefon i još uvijek zvoni, ali niko se nije javljao. Ivy Williams rekla je da se njegova supruga Janine Williams također vodi kao nestala.

Williams kaže da se posljednji put čuo sa svojom suprugom sinoć prije tornada. Kćerka mu je rekla da je tvornica oštećena, ali kada je Williams stigao na mjesto događaja, nije bio spreman za prizore koji su ga dočekali.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.