open-navfaktor-logo
search
Ramazan u šeheru
Sarajevski tobdžija Smail Krivić: Pogled sa Žute tabije je najljepši, a tek kada je vrijeme iftara i kandilji se upale...
Sarajevski tobdžija Smail Krivić već 26 godina tokom ramazana pucnjem iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik, označava da je nastupio akšam-namaz i da su muslimani tog dana završili s postom, te da počinje iftar.
28.03.2023. u 19:21
get url
text

Ova tradicija uljepšava i daje dodatnu čar mjesecu posta, koji je za sve muslimane najdraži i poseban.

- Nijedan ramazan nije isti. I sa vjerske strane, kaže se ni za hiljadu godina da se posti to ne može biti isto. Ramazan se i pomjera, evo sada ulazi u zimu. Dan je kraći. Hvala Bogu, ima mjesta i za ibadet, može se i naspavati. Ne znam da li je što ja starim, ali svake godine brzo prolazi. Kaže se, sve što je lijepo brzo prođe. Zaista je tako – kaže Smail Krivić na početku razgovora za Faktor.

VEZANI TEKST - Top sa sarajevske Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

Krivić živi na Vratniku, a svaki dan nakon obavljanja službe žuri kući na iftar sa porodicom, suprugom Suadom, kćerkama Aminom i Mersihom, te sinom Mirzetom.

- Mali problem mi je gužva dok stignem kući. Nakon iftara ima dva sata do teravije i može se fino. Ja vrlo malo iftarim, ali onda se za sehur uzme više.  Ima se zaista vremena do teravije. Poslije teravije se ima vremena odspavati do sehura. Sa suprugom sam baš pričao da se ove godine ima vremena. Ja ne spavam puno, ustanem pa uzmem da proučim sve što treba da se uči, poslije idem na podne namaz i vratim se poslije četiri. Učim i tamo Kur'an, ibadeti se. Poslije četiri kad se klanja ikindija, dođem i pripremim oko topa šta se treba. Gledam ako treba nešto da se popravi, hoće li biti kiša, vjetar, pa da se pripremim. Neko veče je vjetar bio, da sam razmišljao da li smijem ispaliti. Alah je dao, vjerujte mi, 30 sekundi do iftara vjetar se smirio da se može ispaliti – nastavlja sarajevski tobdžija.

Smail s radošću obavlja svoju službu od 1997. godine. Ipak, bolest ga je u tome spriječila početkom ramazana 2021., no, nasreću, oporavio se i vratio na Žutu tabiju. Siguran je da će, nakon što više ne bude mogao obavljati svoju službu, dobiti adekvatnu zamjenu. Kako kaže, važno je očuvati tradiciju.

- Za to nije problem. Moji nisu za to zainteresovani, sin Mirzet to ne bi. Kada me nije bilo u koroni jedan period, a kada sam se vratio, svi su se jako obradovali. Tada sam prvih deset-petnaest dana bio teško bolestan, a kada sam došao, svi su bili sretni – govori Krivić.

Iako je iftar vrijeme porodičnog okupljanja oko trpeze, kada sarajevske ulice utihnu, na Žutu tabiju tokom ramazana dolazi veliki broj građana, naročito mlađih, da posvjedoče pucnju koji će označiti kraj posta. Osim tradicije, za najmlađe je pucanj iz topa i zanimljiva atrakcija i velika radost, prema riječima sarajevskog tobdžije.

- Djeca se, normalno, raduju i drago im je da se slikaju. To je oduvijek tako, a ja sam, što kaže narod, oguglao na to. Pogled na Sarajevo sa Žute tabije je najljepši. Kada ispali top, a ispod sve munare i džamije u Starom gradu, a onda se u istom momentu upale kandilji… To je lijep i neopisiv doživljaj – govori na kraju Smail.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.