open-navfaktor-logo
search
Samit u Džedi
Saudijska Arabija će povećati proizvodnju nafte na maksimalnih 13 miliona barela dnevno
Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman potvrdio je da će povećati kapacitet proizvodnje nafte u zemlji na 13 miliona barela dnevno, javlja Anadolu Agency (AA).
16.07.2022. u 16:08
get url
text
Muhamed bin Salman

Samit o sigurnosti i razvoju u Džedi, kojem su prisustvovali i američki predsjednik Joe Biden i lidera iz devet arapskih zemalja, počeo je uvodnim govorom saudijskog princa Bin Salmanom.

U obraćanju je naglasio da svijet prolazi kroz period u kojem se suočava s brojnim izazovima.

- Nadamo se da će samit izgraditi novu eru saradnje između naših zemalja i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se produbilo strateško partnerstvo i kako bi služili naše zajedničke interese i uspostavljanje sigurnosti i razvoja u regionu - rekao je Bin Salman.

Poručio je da je potrebno intenzivirati međunarodne napore u borbi protiv globalnih izazova.

Dodao je da je Saudijska Arabija odlučila da poveća proizvodnju nafte na 13 miliona barela dnevno, kako je ranije najavljivala, te da preko toga neće imati nikakve dodatne kapacitete.

U obraćanju se osvrnuo i na odnose s Iranom.

- Kao susjedna država, pozivamo Iran da bude dio ove vizije sa zemljama regiona, poštujući principe međunarodnog legitimiteta, nemiješanja u unutrašnja pitanja drugim zemljama i saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju - rekao je.

Bin Salman nije otkrio detalje plana za povećanje proizvodnje nafte na 13 miliona barela dnevno, ali je ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman ukazao na ovaj cilj do 2027. godine u izjavi u maju. Saudijski ministar energetike je tada kazao da im je cilj da u ovom periodu povećaju proizvodnju nafte za više od milion barela na ukupno 13 miliona barela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.