open-navfaktor-logo
search
Napadi na demokratiju
Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Bjelorusiji
Sjedinjene Države u ponedjeljak su uvele sankcije za više od deset bjeloruskih pojedinaca i entiteta, saopćilo je ministarstvo trezora, pridružujući se Britaniji, Kanadi i Evropskoj uniji u primjeni pritiska na Minsk zbog kršenja ljudskih prava i slabljenja demokratije.
21.06.2021. u 18:42
get url
text

Bjelorusija je potonula u krizu prošle godine kada su ulični protesti izbili zbog, kako demonstranti tvrde, namještenih predsjedničkih izbora.

Veteranski čelnik Aleksandar Lukašenko do sada je uspijevao da suzbije buru protesta sredstvima državne sile. Njegovo preusmjeravanje komercijalnog aviona i hapšenje disidentskog blogera izazvali su zgražanje Zapada.

Američko ministarstvo trezora navodi u saopćenju da je stavilo na crnu listu 16 pojedinaca i dva entiteta u reakciji na "eskalirajuću represiju Lukašenkove vlade, uključujući nesmotreno prinudno preusmjeravanje komercijalnog aviona Ryanaira i hapšenje novinara Romana Protaševiča".

- Sjedinjene Države i njihovi partneri neće više tolerisati kontinuirane napade na demokratiju i nebrojene slučajeve represije nezavisnih glasova u Bjelorusiji - navodi u saopćenju Ured za kontrolu stranih sredstava u ministarstvu trezora.

Današnja akcija ima za cilj bliske saradnike Lukašenka, saopćilo je ministarstvo, uključujući njegovog sekeretara za odnose s javnošću i predsjedavajućeg Vijeća Republike Narodne skupštine, gornjeg doma bjeloruskog parlamenta.

Također su sankcionirani pojedinci i entiteti koje je ministarstvo optužilo da su imali ulogu u gušenju mirnih protesta nakon predsjedničkih izbora u augustu prošle godine.

Među onima koji su sankcionirani nalaze se Komitet državne sigurnosti Republike Bjelorusije, interne trupe ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bjelorusije i Glavni direktorat za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Republike Bjelorusije.

Mikalaj Karpiankou, zamjenik bjeloruskog ministra unutrašnjih poslova i trenutni zapovjednik internih trupa, također su sankcionirani, kao i državni tužilac Andrej Ivanovič Šved, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.