open-navfaktor-logo
search
Metodologija izračuna
Sjednica ESV FBiH: Šta o minimalnoj plaći misle sindikati, a šta poslodavci
Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (ESV FBiH) ocjenili su uspješnom današnju sjednicu na kojoj su diskutovali o usklađivanju najniže plaće u skladu sa Uredbom o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće, te prijedlogu poslodavaca u vezi s izmjenom određenih zakonskih rješenja.
28.12.2022. u 18:07
get url
text

VEZANI TEKST - Bektić: Prijedlog Vlade FBiH je da najniža plaća od 1. januara bude 596 KM

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je nakon sjednice rekao da je prijedlog Vlade FBiH za najnižu plaću od 1. januara 2023. godine 596 KM.

- U vezi usklađivanje iznosa najniže plaće za iduću godinu postoje neznatna neslaganja što ne bi trebalo predstavljati problem. Vlada FBiH je izašla sa prijedlogom da to bude 596 KM, a sindikat je izračunao nešto više, čini mi se 604 KM tako da to nije nešto što bi trebalo praviti problem bar kada se tiče Uredbe - naveo je Smailbegović.

Druga tema o kojoj su razgovarali članovi ESV, kako je dodao, odnosi se na to da se za iduću godinu pokuša naći model, na način da se povećanje plaća radnicima ide bez doprinosa ili sa nekim minimalnim doprinosima kako bi se oslobodilo što više novca, da radnici dobiju direktno.

- Naš prijedlog koji smo radili i sa sindikatom ima dvije opcije. Jedna je izmjena zakona po hitnoj proceduri gdje bi se do 400 KM djelomično oporezivalo, samo 15 posto, ili druga varijanta kroz izmjene pravilnika. I tu smo imali načelnu saglasnost svih partnera, sindikata i Vlade – dodao je Smailbegović.

U ime delegacije sindikata u ESV FBiH Mevludin Bektić je rekao da u vezi usklađivanja najniže plaće nisu dali svoje pozitivno mišljenje jer nisu bili suglasni sa Uredbom kad je donesena, pa nisu mogli prihvatiti ni današnje usklađivanje.

- To praktično znači povećanje od 53 KM što nisu dovoljna sredstava uzimajući u obzir inflaciju koja je dosezala i do 19 posto - naveo je Bektić.

VEZANI TEKST - Bektić: Tražimo da minimalna plaća početkom naredne godine bude najmanje 750 KM

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH je rekao da je došlo je do usklađivanja minimalne plaće u skladu sa Uredbom.

- Mi kao sindikat nismo zadovoljni, tražili smo da ta minimalna plaća bude 70 posto od prosjeka FBiH. To je neto plaća bez toplog obroka, bez prevoza. Došlo je do usklađivanja i ta minimalna plata će od januara biti 596 KM - naveo je Kurtović.

Prema njegovim riječima, donesen je zaključak u skladu sa konsultacijama na ESV da se do 400 KM povećaju minimalne plaće putem izmjena zakona koji su u proceduri ili donošenjem pravilnika.

- Danas je donesen takav zaključak i mi ćemo sa Udruženjem poslodavaca pokrenuti inicijative i aktivnosti da se ova minimalna plata faktički poveća na godišnjem nivou do 400 KM zavisno od poslodavca, ko može ispoštovati taj proces. U suštini, ako će ta najniža plaća od januara biti 596 KM, da se poslodavcima dozvoli da do 400 KM mogu povećati tu minimalnu plaću -  dodao je Kurtović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.