open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Tuzla
Skrivio nesreću u kojoj je poginuo Ismar Subašić: Amaru Mustedanagiću četiri godine i tri mjeseca zatvora
Općinski sud u Tuzli danas je objavio osuđujuću prvostepenu presudu protiv Amara Mustedanagića. On je oglašen krivim za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, saopćeno je iz Općinskog suda Tuzla.
22.09.2023. u 14:35
get url
text

VEZANI TEKST - Ranije "ležao" zbog pokušaja ubistva: Amar Mustedanagić pušten iz pritvora

Podsjećamo, Amar Mustedanagić iz Tuzle za volanom "golfa 5" 21. decembra 2019. godine skrivio je saobraćajnu nesreću kod Merkatora u Tuzli, u kojoj je poginuo pješak Ismar Subašić (23).

- Sud je imenovanom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri mjeseca, u koju kaznu će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru. Sud je Amaru Mustedanagiću izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja prijevoznim sredstvom, koja se odnosi na motorno vozilo B kategorije, u trajanju od dvije godine računajući od dana pravosnažnosti sudske odluke, a u koje vrijeme se ne uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora - navode iz Općinskog suda Tuzla.

Sud je utvrdio da je optužba u potpunosti dokazala odlučne činjenice koje se optuženom stavljaju na teret, odnosno da se optuženi kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako iz nehata ugrozio javni promet na način da je doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe i kao vozač prijevoznog sredstva ostavio bez pomoći osobu koja je ozlijeđena tim prijevoznim sredstvom.

Kako je u optužnici navedeno, a tokom postupka i dokazano, u odnosu na krivično djelo kojim je prouzrokovana smrtna posljedica postojao je nehat optuženog, odnosno optuženi je bio svjestan da se ne pridržava prometnih propisa i da time može ugroziti javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, ali je olako držao da do toga neće doći. S druge strane, u odnosu na krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u toku postupka je dokazano umišljajno djelovanje optuženog, koji je bio svjestan da ostavlja bez pomoći osobu koju je povrijedio prijevoznim sredstvom.

Ovdje je riječ o prvostepenoj presudi, koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.