open-navfaktor-logo
search
Tlo i dalje podrhtava
Španski otok La Palma: Komadi lave kao trospratnice padaju iz vulkana
Blokovi lave veliki kao trospratnice padali su danas iz vulkana na španskom otoku La Palmi, a tlo i dalje podrhtava, tri sedmice od početka erupcije.
10.10.2021. u 18:25
get url
text

Kako prenose španski mediji danas je zabilježeno 21 podrhtavanje tla, najjače magnitude 3,8 stupeni po Richteru, objavio je španski Nacionalni geološki institut (ING), što se osjetilo u selima Mazo, Fuencaliente i El Paso.

Blokovi užarene lave, veličine trospratnica, slijevaju se niz vulkan Cumbre Vieja, objavio je Španski institut za geologiju i rudarstvo.

Od sutra će mornarica pomoći u čišćenju vulkanskog pepela koji je prekrio velike dijelove otoka, kazala je ministrica odbrane Margarita Robles.

 

Rijeke lave temperature do 1.240 stupeni Celzijusa uništile su posljednje zgrade koje su ostale u selu Todoque, objavio je Institut za vulkanologiju Kanarskog otoka na Twitteru.

Lava je od početka erupcije 19. septembra uništila 1.186 zgrada, po Vulkanološkom institutu. Progutala je 493 hektara zemljišta, a evakuirano je oko 6.000 ljudi od ukupno 83.000 stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.