open-navfaktor-logo
search
Ekonomska slika
Šta najviše uvozimo iz Rusije i Ukrajine, koji se bh. proizvodi najčešće plasiraju u ove dvije države
Agresija Rusije na Ukrajinu imat će velike, negativne ekonomske posljedice na globalna privredna kretanja.
03.03.2022. u 13:48
get url
text

Rat na istoku Evrope neminovno će donijeti val poskupljenja životnih namirnica, energenata, usluga... To će se, nema sumnje, osjetiti i u Bosni i Hercegovini koja je u 2021. godini sa Rusijom i Ukrajinom imala u zbiru robnonovčanu razmjenu vrijednu nešto više od 410 miliona KM.

Tako je Bosna i Hercegovina, prema podacima Uprave za indirektno oprezivanje BiH, u prošloj godini iz Rusije uvezla robe u iznosu od 269.663.436 KM. Najveći dio, i to nije nikakvo iznenađenje, odnosi se na mineralna / fosilna goriva, odnosno naftu i gas i to 228.655.178 KM. Više od 12 miliona KM dato je na stavku avioni, svemirske letjelice i njihovi dijelovi, zatim skoro osam miliona za drvo i proizvode od drveta i drveni ugalj te 5,1 milion za plastične mase i proizvode od plastičnih masa.

U istom vremenskom intervalu BiH je iz Ukrajine uvezla robe u iznosu 32.477.476 KM. Vrsta robe je slična kao i kod Rusije, za drvo i proizvode od drveta i drveni ugalj dali smo 7,1 milion KM, a za plastične mase i proizvode od plastičnih masa 6,5 miliona KM.

Kada je u pitanju izvoz u Rusiju, on iznosi 102 miliona KM. Ogroman dio odnosi se na farmaceutske proizvode, čak 81 milion KM. Rusi su na bh. jestivo voće i orašaste plodove, kore agruma, dinja i lubenica platili osam miliona KM. Identičan iznos plaćen je za mineralna goriva, mineralna ulja i proizvode njihove destilacije, bitumenske materije, mineralne voskove.

Izvoz u Ukrajinu je skoro pa zanemariv, iznosi svega 7,4 miliona KM. Kao i u slučaju Rusije, najviše se izvezlo farmaceutskih proizvoda, tri miliona KM.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.