open-navfaktor-logo
search
"Preživjeli" primjerak
Šta su jeli: Meni s Titanica prodan na aukciji za nevjerovatan iznos
Večernji meni za putnike prve klase na Titaniku prodat je na aukciji za više od 80.000 funti (oko 178.400 KM). Prvobitno se očekivalo da će ovaj prvoklasni meni "otići" za 60.000 funti (oko 133.800 KM).
12.11.2023. u 14:54
get url
text
Meni s Titanica
Meni s Titanica

Večera, koja je uključivala ostrige, govedinu, jagnjetinu i patku, poslužena je 11. aprila 1912. godine nakon što je brod krenuo iz Queenstowna  u Irskoj za New York u SAD-u tokom svog sudbonosnog prvog putovanja.

Više od 1.500 putnika i članova posade je poginulo kada je Titanik udario u santu leda 14. aprila navečer i potonuo narednog dana.

Meni dimenzija oko 15 sa deset centimetara ima na sebi reljefnu crvenu oznaku White Star Line i unutar reljefa su trebala biti pozlaćena slova koja prikazuju inicijale OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) pored slova RMS Titanic koja su relativno ostala vidljiva.

Aukcionar Andrew Aldridge je rekao su primjetni znakovi uranjanja u vodu.

Meni s Titanica

(FOTO: Henry Aldridge and Son/PA)

- Nakon što smo razgovarali s vodećim kolekcionarima suvenira s Titanika u svijetu i konsultovali se s brojnim muzejima sa Titanic kolekcijama, ne možemo pronaći nijedan drugi "preživjeli" primjerak prvoklasnog menija za večeru od 11. aprila - dodao je.

Među putnicima prve klase na Titaniku bili su multimilioner John Jacob Astor, milioner Benjamin Guggenheim, Sir Cosmo i Lady Duff Gordon i socijalista Molly Brown.

Jelovnik je otkriven u foto albumu iz 1960-ih nakon smrti Lena Stephensona. Pronašli su ga njegova kćerka i zet. Stephenson je bio strastveni historičar svog rodnog grada Dominiona u Novoj Škotskoj i prikupio je i sačuvao mnoge zapise.

Jelovnik je u subotu otišao na aukciju kuće Henry Aldridge & Son u Devizesu u Wiltshireu i prodat je za 84.000 funti (oko 187.400 KM).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.