open-navfaktor-logo
search
SAD šalje naoružanje
Steže se obruč oko Hersona u Ukrajini: Rusi u panici uništavaju mostove
Pentagon u Ukrajinu šalje HIMARS-e, howitzere i municiju u vrijednosti 625 miliona dolara, objavilo je Ministarstvo odbrane SAD-a.
05.10.2022. u 07:59
get url
text

Paket uključuje četiri sistema HIMARS i municiju za njih, 16 155mm haubica, 500 155 mm komada municije i 1.000 155 mm komada municije za Remote Anti-Armor Mine (RAAM) sistem.

Ukrajinska vojska oslobodila Davidov Brid, važno selo u Hersonskoj regiji. To je ruske snage prisililo na novo ubrzano povlačenje, piše BBC.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video na kojem se može vidjeti kako 35. marinska brigada podiže ukrajinsku zastavu iznad Davidova Brida.

Vijest o oslobađanju ovog sela dolazi nakon medijskih napisa o još sličnim uspjesima ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti.

Oslobođeno je ključno mjesto na sjevernoj obali Dnjepra, a Rusi u panici uništavaju mostove prema Hersonu.

Rusija i dalje pod kontrolom ima grad Herson, ali čini se da se prva linija sve više približavaa gradu. Linija ruske odbrane sjeverno od rijeke Dnjepar polako se raspada, a u posljednjih 48 sati Rusi su potisnuti više od 40 kilometara od mjesta gdje su se ukopali.

Ukrajinski visoki dužnosnici su rekli da u ruskoj vojsci vlada haos, da su potpuno demoralizirani, a padom Davidova Brida situacija će im biti još teža budući da su linije opskrbe prema Hersonu prekinute.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama kaže da odluka Washingtona da pošalje više vojne pomoći Ukrajini predstavlja prijetnju interesima Moskve i povećava rizik od vojnog sukoba između Rusije i Zapada.

- Ovo doživljavamo kao neposrednu prijetnju strateškim interesima naše zemlje - rekao je Antonov i dodao:

- Opskrba vojnim proizvodima od SAD-a i njegovih saveznika ne samo da podrazumijeva dugotrajno krvoproliće i nove žrtve već i povećava opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja - rekao je Antonov.

Regionalni guverner kijevske regije Oleksij Kuleba objavio je da su Rusi dronovima kamikazama napali grad Bila Cerkva koji se nalazi 80 kilometara južno od Kijeva. Nekoliko zgrada je oštećeno, a planuo je i požar koji pokušavaju ugasiti sve dežurne službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.