open-navfaktor-logo
search
Istraga ubistava
Sulejmanović nije imao doušnike u policiji, tražio je Nizamu u tetkinoj kući prije nego je ona tamo i došla
Dalibor Bingas, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u slučaju ubistava koje je 11. avgusta počinio Nermin Sulejmanović u Gradačcu, kazao je danas da istragom nije utvrđeno kako je bilo ko iz policije i drugih institucija sarađivao sa ubicom i dao mu bilo kakve podatke o njegovoj nevjenčanoj supruzi Nizami Hećimovići a u vezi s mjestom gdje se ona skrivala neposredno prije ubistva.
02.11.2023. u 12:46
get url
text

On je također rekao kako Tužilaštvo nije uspjelo otključati Sulejmanovićev telefon, niti u zemlji, nizi u inostranstvu a što bi bilo vjerovatno od koristi u istrazi.

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tomislav Ljubić rekao je danas da na osnovu pribavljenih dokaza nije utvrđena krivična odgovornost, odnosno "protupravno djelovanje niti ovlaštenih službenih osoba iz Policijske uprave Gradačac, niti protupravnog djelovanja sudije koji je radio na ovom predmetu".

Kada je u pitanju Zakon o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, Ljubić je rekao da sud treba da da odgovor zašto nisu bile određene zaštitne mjere za Suljemanovića te da Tužilaštvo u tom postupku ne ocjenjuje da li je odluka suda pravilna ili nije.

U vezi s tim da li je neko od korisnika Instagrama počinio krivično djelo podstrekivanja na ubistva u Sulejmanovićevom prijenosu zločina uživo, tužilac Bingas je rekao da nije, odnosno da sve ono što se moglo vidjeti u prijenosu uživo, uključujući komentare korisnika Instagrama, ne može se podvesti pod krivično djelo. On je već na početku videa saopćio "sada ćete gledati ubistvo uživo", što znači da je prethodno donio odluku. 

Zaključak da Sulejmanović nije imao doušnike u vezi s otkrivanjem mjesta skrivanja Nizame Helimović donesen je nakon ispitivanja oko 40 svjedoka. 

Mjesto gdje se ona skrivala je bio prvi Sulejmanovićev izbor gdje da je traži, to je adresa koja je njemu bila poznata. On se kod Nizamine tetke, u čijoj kući se ona skrivala, raspitivao da li je Nizama tu i prije nego je ona došla. On je sve vrijeme imao sumnju da se ona tu nalazi, saopćio je Bingas. 

- Ništa ne ukazuje da je neko sarađivao, pogotovo od policijskih službenika, sa počiniocem Nerminom Sulejmanovićem. Drugi zaključak je da nije ni bilo potrebe da se sa njim sarađuje po tom pitanju i dostavljaju neke informacije. Pitao je tetku da li je ona došla i prije nego je Nizama došla u njenu kuću. Raspitivao se i kod taksiste da li je njegova taksi služba odvezla Nizamu kod tetke u njenu kuću. On se svaki dan čuo sa tetkom i tetkinim suprugom. Više od dva puta je dolazio na tu adresu kod tetke da preuzme ili preda njene stvari. Kružio je i obilazio oko kuće. Tetka se žalila njegovom prijatelju koji mu je prenio da prestane. Dakle, sve vrijeme je on imao sumnju da se ona tu nalazi. U momentu kad su "popustile kočnice", a sve ukazuje da to povezano sa prijemom sudskog rješenja kojim se odbacuje zahtjev za njegovu zabranu prilaska Nizami, u tom momentu je njemu jedini izbor bila ta kuća Pamukovića. On napada na tu kuću, tetki Zijadi Pamuković prijeti da će je ubiti ako mu ne saopći gdje je Nizama i u tom momentu se čulo dijete koje je zaplakalo. Tada je izvršio napad na kuću koji je prethodio odvođenju Nizame i ubistvu - pojasnio je Bingas. 

Nizamu Hećimović i njihovo dijete Sulejmenović je odveo u vikendicu u mjestu Šibovac i na toj lokaciji je uživo snimio ubistvo supruge.

- Na lokaciji vikendice nalazio se od 9.30 do 10.30 sati. Oko 10.39 on je ponovo u Gradačcu i traži Đengiza Ondera. Od 10.43 do 10.57, znači za 14 minuta, on je ranio policajca Huseina Kotorića, usmrtio Denisa Ondera (Đengizovog sina op.a.), pucao na Đengiza Ondera na rotoru kod pravoslavne crkve, a potom ga progonio do njegove porodične kuće gdje ga je usmrtio, a teško ranio njegovu suprugu - ispričao je Bingas.

Oko 11.10 Sulejmanović je otišao prema Pelagićevu i Lončarima, a oko 13. 15 sati locirala ga je Obavještajno sigurnosna agencija (OSA). Ubica se skrio na napuštenoj farmi u Ledenicama, gdje ga je policija pronašla te je on u 13.45 sati počinio saomubistvo sjedeći u automobilu.

Policajka Dženana Selimović iz Gradačca, koja se ranije u medijima dovodila u vezu sa Sulejmanovićem, još uvijek je pod suspenzijom zbog teže povrede službene dužnosti, ali to nema veze sa slučajem ubistva Nizame Hećimović. Slučaj suspenzije i eventualnog postupka disciplinske odgovornosti nije povezan sa planiranjem i izvršenjem ubistava koja je počinio Sulejmanović, objasnio je Dževad Korman direktor Uprave policije MUP-a. 

Policajka Dženana Selimović nije jedina protiv koje je u toku disciplinski postupak.

- Postupak se provodi protiv još nekoliko policijski službenika za teže povrede službene dužnosti, odnosno zbog sumnje u njihovo profesionalno ponašanje. Konkretno, postoje sumnje na druženje s kriminalno aktivnim licem i nepoštivanje Kodeksa ponašnja policijskog službenika - rekao je Korman. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.