open-navfaktor-logo
search
Zakazano ročište
Suspendovan sudija optužen da je nezakonito kćerki pribavio stan, uskoro se izjašnjava o krivnji
U banjalučkom Okružnom sudu je 6. augusta zakazano ročište na kojem će se o krivnji izjasniti Dragan Borovčanin, sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu koji je optužen da je povredom zakona od sudije ili tužioca omogućio pribavljanje koristi svojoj kćerci, potvrđeno je iz Okružnog suda.
30.07.2021. u 13:36
get url
text

Borovčanina optužnica Tužilaštva Republike Srpske tereti da je 7. augusta 2020. godine, postupajući kao sudija Privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku pred tim sudom, u namjeri da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući kupovinu nepokretnosti, jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za jednu trećinu tržišne vrijednosti, zaključkom od 7. augusta 2020. na drugom ročištu za prodaju, prodao tu nekretninu.

U optužnici se navodi da je sudija na taj način direktno prekršio odredbu Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica, odnosno preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici.

- U optužnici se navodi da donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je, po zahtjevu Ureda, Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) privremeno udaljila sa vršenja dužnosti sudiju Borovčanina do okončanja krivičnog postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.