open-navfaktor-logo
search
JP Autoceste FBiH
Sutra svečano otvorenje tunela Ivan, pogledajte novi video
Javno poduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine otvarit će poddionicu autoceste Tarčin – Ivan sutra, u 12.30 sati na platou ispred južnog portala tunela Ivan.
27.10.2022. u 18:46
get url
text

Novoizgrađeni tunel Ivan, odnosno poddionicu Tarčin – Ivan otvorit će predsjednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministra BiH Zoranom Tegeltijom.

Iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH ističu kako je, izgradnjom i puštanjem u promet poddionice Tarčin – Ivan, Bosna i Hercegovina dobila novih 6,9 kilometara autoceste na Koridoru Vc.

Evropska unija je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu Tarčin-Ivan i za tunel Ivan, što je dio od ukupne grant podrške EU za Koridor 5C u iznosu od 542 miliona eura.

Benefiti koje pruža izgradnja dionice Tarčin – Ivan, osim približavanja cestovne povezanosti Sarajeva i Mostara i spajanja ceste M17 sa Koridorom 5C, svakako su ugodnija i sigurnija vožnja,a što otvara i brojne ekonomske perspektive i poboljšava zaštitu okoliša u ovom dijelu BiH.

Objavljen je i novi video na kojem možete vidjeti kako izgleda ova dionica između Sarajeva i Konjica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.