open-navfaktor-logo
search
Ispred ambasade
Švedska dozvolila antiturski protest tokom kojeg će danski ekstremni desničar ponovo spaliti Kur'an
Aktivista krajnje desnice iz Danske Rasmus Paludan dobio je dozvolu policije da 21. januara organizuje protest ispred turske ambasade u glavnom gradu Švedske, Štokholmu, gdje namjerava da spali Kur'an.
20.01.2023. u 19:24
get url
text

VEZANI TEKST - Erdogan: Švedska da izruči teroriste ako želi u NATO

To bi moglo da zakomplikuje švedske napore da ubijedi Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prestonici, prenosi AFP.

Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uvjerila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu.

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplikovale su odnose dvije države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbesnele tursku vladu zbog vješanja lutke sa likom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ispred gradske kuće u Stokholmu prošle sedmice.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kur'an ispred turske ambasade. Paludan, koji također ima švedsko državljanstvo, već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

VEZANI TEKST - Danski desničar dobio dozvolu policije da spali Kur'an, pastor stao u zaštitu muslimana

Švedski ministar vanjskih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora ali nije želio dati komentiar na to kako će Paludanov protest, koji je odobrila policija, utjecati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu također planira: demonstracije protiv Erdogana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.