open-navfaktor-logo
search
Kraj 20-godišnjeg rata
Talibani održali lažnu sahranu američkim i NATO snagama u Afganistanu
Talibani su danas održali lažnu sahranu i procesiju kroz grad kako bi proslavili odlazak američkih trupa iz Afganistana, javlja Sky News. 
31.08.2021. u 21:24
get url
text

Mnoštvo ljudi u masi nosili su improvizirane kovčege ogrnute zastavama NATO-a, SAD-a i Velike Britanije tokom procesije kroz ulice grada Khosta na istoku Afganistana.

Neki od prisutnih toj parodiji od sahrane nosili su oružje u rukama dok su slavili povlačenje posljednjih američkih trupa, dok su drugi mahali talibanskim zastavama u povorci, a ostali su sve snimali mobilnim telefonima.

Lažna sahrana, u kojoj su kovčezi prekriveni francuskim i britanskim zastavama nošeni ulicom kroz veliku gomilu, označila je kraj 20-godišnjeg rata i iznenadni i ponižavajući odlazak iz Afganistana za Washington i njegove saveznike u NATO-u.

- Današnji dan, 31. august je naš zvanični Dan slobode. Na današnji dan američke okupatorske snage i snage NATO -a pobjegle su iz zemlje - rekao je zvaničnik talibana Qari Saeed Khosti za lokalnu TV stanicu Zhman TV tokom izvještavanja o događaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.