open-navfaktor-logo
search
Izdat dekret
Talibani ženama u Afganistanu ponovo nametnuli nošenje burke
Privremena talibanska vlada u Afganistanu izdala je danas dekret kojim se ženama zabranjuje da kuće napuštaju bez burke, vela koji pokriva cijelo tijelo. Ista mjera na snazi je bila i za vrijeme talibanskog režima 1995.-2001. godine, javlja Anadolu Agency (AA).
07.05.2022. u 21:27
get url
text

Privremeno Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka predstavilo je novi zakon kojeg je potpisao Mawlawi Hibatullah Akhundzada, vrhovni vođa talibana.

- Prema toj uredbi, prihvatljiv je bilo koji odjevni predmet koji pokriva tijelo žene, pod uslovom da nije preuzak ili tanak da bi otkrio njeno tijelo", rekao je portparol Ministarstva Akif Muhajir u telefonskoj izjavi za AA.

Prihvatljivi odjevni predmet za talibane "prekriva cijelo tijelo". Muhajir je dodao da ovaj zakon obavezuje i sve djevojčice koje su u pubertetu, a što može biti u dobi od 10 do 13 godina, ovisno o razvoju djevojčice.

Talibani burku vide kao najstariju tradicionalnu odjeću i najbolju odjeću za žene, a kada su vladali Afganistanom od 1995. do 2001. godine, također su nametnuli takvu obavezu za žene.

U prvoj fazi provedbe će se žene i njihovi pratioci (očevi, muževi ili najstariji muški rođaci) opominjati, ali u slučaju kršenja zakona im prijeti otkaz na poslu.

Prema novoj talibanskoj mjeri, mediji treba da objavljuju sadržaj zakona, uključujući njegovu važnost i navodne prednosti nošenja burki. U drugoj fazi, muški staratelji svake nepokrivene žene će izvedeni pred sud i kažnjeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.