open-navfaktor-logo
search
Ni liberal, ni bezgrešan
Tamna prošlost Navaljnog: Marširao sa neonacistima, nazivao muslimane žoharima, pozivao na ubistva...
Aleksej Navaljni, ruski opozicionar i jedan od najvećih kritičara režima Vladimira Putina, ruskog predsjednika, umro je u zatvoru prošle sedmice. Dok zapadni lideri i građani odaju počast Navaljnom, sumnjičeći Putina za njegovu smrti, istovremeno se na društvenim mrežama i medijima raspravlja o njegovom liku i djelu, kontroverzama koje su ga pratile. 
19.02.2024. u 11:49
get url
text

Pojedini političari i šefovi vlada u Bosni i Hercegovini su po principu "ako je bio protiv Putina, onda je dobar", također odali počast Navaljnom, koji je prije svega gradio imidž protivnika korupcije Putinovog režima.

No šta je zapravo sporno i šta izaziva kontroverze kad je Navaljni u pitanju?

Aleksej Navaljni nije bio bezgrešan u svojim javnim istupima i političkom djelovanju, naročito na početku svog javnog angažmana. Time se bavio i Amnesty International, globalna nevladina organizacija koja zagovara zaštitu ljudskih prava. 

Nakon sve češćih optužbi i dokaza protiv Navaljnog, Amnesty International je u februaru 2021. godine donio odluku da ga ne smatra takozvanim "zatvorenikom savjesti", "prigovaračem savjesti" ili političkim zatvorenikom, a sve zbog govora mržnje koji je bio prisutan u njegovim javnim istupima. Kasnije ne Amnesty International promijenio tu odluku, ali ograđujući se od njegovih stavova i političkog programa.

Neki od tih komentara koje je Navaljni javno iznosio mogu se smatrati govorom mržnje, što je protivno definiciji "zatvorenik savjesti" kako je shvaća Amnesty, naveli su iz te organizacije odgovarajući na upit novinara agencije France presse. 

Amnesty International pod "zatvorenikom savjesti" smatra osobu koja nije bila nasilna ili nije zagovarala nasilje, nego je pritvorena zbog svojih vjerskih ili političkih uvjerenja ili zbog toga što ta osoba jeste, recimo zbog spolne orijentacije, etničke pripadnosti, boje kože, spola...

- Amnesty International donio je internu odluku da prestane zvati Alekseja Navaljnog "zatvorenikom savjesti" u odnosu na komentare koje je davao u prošlosti - objašnjavali su iz te organizacije. 

Navaljnijeva mračna strana vezuje se za početak 2000-ih i za njegove stavove kojih se tokom kasnijih godina suštinski nikada nije odrekao. 

Navaljni je koristio rasne uvrede kada je opisivao etničke Gruzijce, pozivao na deportaciju muslimanskih radnika – migranata, nazivao je muslimane žoharima i držao govore na Ruskim marševima, godišnjim skupovima krajnje desnih nacionalista, bijelih supremacista i neonacista.

Navaljnijeve kontroverzne izjave proizilaze iz njegovog političkog porijekla u nacionalističkom pokretu.

- Pohađao je Ruski marš, krajnje desničarsku nacionalističku organizaciju koja uglavnom stoji iza slogana "Rusija za etničke Ruse". Svako ko očekuje da će Navaljni biti idealan zapadni liberalni demokrata griješi - pisao je Euronews.

Njegov ultranacionalistički osjećaj bio je istaknut u videu starom nekih 17 godina prepunom ksenofobičnih komentara.

- Sve što nam se nađe na putu treba pažljivo, ali odlučno ukloniti kroz deportaciju - rekao je Navalny u videu odjeven kao zubar, poredeći imigrante sa zubnim karijesom. 

Jedan od videa u kojem Navaljni migranate, muslimana naziva žoharima pa čak i demonstrira njihovo ubijanje pištoljem i sada se može pronaći na YouTubeu te drugim internet platformama. 

Navaljni se za svoje stavove jednom izvinio ali to nije bilo dovoljno dobro za neke etničke skupine izvan Rusije, posebno Gruzijce. 

- Gruzijska se javnost osjećala izdanom od Navaljnog nakon rusko-gruzijskog rata 2008. - kazao je za Euronews Kornely Kakachia, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu u Tbilisiju te dodao

- Svi su očekivali da će Navaljni biti anti-Putin i antiimperijalist, ali on je podržao invaziju.

Rusija je izvršila invaziju na Gruziju 2008. godine. Evropski sud za ljudska prava kasnije je kaznio Rusiju 2023. zbog kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva civila, pljačku, nezakonito pritvaranje i mučenje tokom borbi. Kakachia je kazao da gruzijska javnost sada Navaljnog doživljava kao jednog od Putinovih, uglavnom zbog njegove podrške ratu i zbog toga jer je nazivao Gruzijce "glodavcima".

Njegovi zapaljivi komentari o imigrantima i Gruzijcima ponovno su se pojavili kada je Navalnijeva kćerka, Dasha Navalnaja, pozvana da govori na Univerzitetu Georgetown u maju 2023. Studenti su pisali peticiju protiv izbora govornika, pozivajući na meritokratsko imenovanje i da "biti anti-Putin ne znači biti prodemokratski, antiratni i liberalni vođa".

Amnesty International je 2021. obkašnjavao i to kako je Alekseju Navaljnom oduzeo status "zatvorenika savjesti" nakon što je bio "bombardiran" pritužbama u kojima se ističu ksenofobni komentari koje je davao u prošlosti i kojih se nije odrekao. Amnesty International je zaključio tada da su komentari koje je Navalny dao prije nekih 15 godina, uključujući video koji uspoređuje imigrante sa žoharima, predstavljali "govor mržnje" koji je nespojiv s etiketom "zatvorenika savjesti".

- Imali smo previše zahtjeva, nismo ih mogli ignorirati - rekao je glasnogovornik organizacije Alexander Artemev za BBC, objašnjavajući da je tim isprva odbacio prethodne izjave Navaljnog - koje on nije ponovio - kao "nerelevantne" u svjetlu njegove trenutne situacije - političkog progona.

Neki od poziva da se Navaljnom oduzme status "zatvorenika savjesti" pozivali su se na tvitove Katye Kazbek, slobodne kolumnistice. Ona je objavila Navaljnijeve kontroverzne videosnimke nakon njegovog hapšenja u januaru 2021., opisujući ga kao "otvorenog rasistu" i optužujući njegove pristaše da "izbjeljuju" njegov nacionalizam.

U samoj Rusiji, državni mediji i dužnosnici prikazivali su Navaljnog kao marionetu Zapada: neprijateljskog agenta koji radi na destabilizaciji zemlje.

- Navalny nije javno osudio svoje YouTube videozapise pa je naša ideja da se on na neki način može povezati s onim što je rekao - objasnio je Alexander Artemev iz Amnestyja, iako mu je očito neugodna odluka i njezine implikacije, tumačio je BBC. 

Između ostalog Navalny se suočavao s optužbama i za antisemitizam te za pogrdne komentare, tačnije tvitove o LGBT osobama. 

Očito pod raznim pritiscima Amnesty International je u maju 2021. odlučio ponovo Navaljnom dodijeliti status "zatvorenika savjesti", ali se jasno ograđujući od njegovih problematičnih stavova. Evo kako je Amnesty International objasnio tu svoju odluku, koju prenosimo u cijelosti:

- U februaru je Amnesty donio internu odluku o prestanku korištenja izraza "zatvorenik savjesti" za Navaljnog, zbog zabrinutosti u vezi s diskriminirajućim izjavama koje je dao 2007. i 2008., a koje su možda predstavljale zagovaranje mržnje. Ruska vlada i njezini pristaše iskoristili su tu internu odluku, koju nismo namjeravali objaviti, za daljnje kršenje prava Navaljnog. To je bio vrhunac licemjerja, koji je dolazio od vlade koja ne samo da je pokušala ubiti Navaljnog trovanjem, već je u posljednja dva desetljeća izvršila nesavjesna djela, uključujući mučenje, prisilne nestanke i široko rasprostranjenu represiju političkih sloboda u Rusiji i inozemstvu, kao i ratni zločini u Siriji.

Kao rezultat ove epizode, Amnesty je započeo reviziju svog cjelokupnog pristupa korištenju izraza "zatvorenik savjesti". Kao početni privremeni korak, naš je pristup usavršen kako ne bi isključio osobu iz proglašenja "zatvorenika savjesti" samo na temelju njezinog ponašanja u prošlosti.

Svjesni smo da se mišljenje i ponašanje pojedinca mogu mijenjati tokom vremena. Dio je Amnestyjeve misije da potakne ljude da pozitivno prihvate viziju ljudskih prava i da ne sugeriraju da su zauvijek zarobljeni svojim prošlim ponašanjem.

Štaviše, kada Amnesty International odredi pojedinca kao "zatvorenika savjesti", to ni na koji način ne uključuje niti implicira odobravanje njegovih stavova. Amnesty se slaže samo s mišljenjima koja su posebno u skladu sa zaštitom i promocijom ljudskih prava.

Neke od Navaljnijevih prethodnih izjava su za osudu i mi ih ni najmanje ne odobravamo. Kao organizacija za ljudska prava, Amnesty International nastavit će se boriti protiv rasizma i svih oblika diskriminacije gdje god oni postojali.

To znači da potvrđujući status Navaljnog kao "zatvorenika savjesti", ne podupiremo njegov politički program, već ističemo hitnu potrebu da ruske vlasti priznaju njegova prava, uključujući pristup neovisnoj medicinskoj zaštiti. 

Navaljni nije bio u zatvoru zbog nekog prepoznatljivog zločina, već zato što je tražio pravo na ravnopravno sudjelovanje u javnom životu za sebe i svoje pristaše te zbog zahtjeva za vladu koja je oslobođena korupcije. To su djela savjesti i treba ih prepoznati kao takve.

Nasuprot tome, predsjednik Putin i ruska vlada ograničavaju političke slobode i brutalno potiskuju svakoga ko traži odgovornost i pravdu. Oni su ti koji namjerno biraju djelovati bez imalo grižnje savjesti.

Amnesty International je donio pogrešnu odluku, koja je dovela u pitanje naše namjere i motive u kritičnom trenutku, i izvinjavamo se zbog negativnih učinaka koje je to imalo na Alekseja Navaljnog lično i na aktiviste u Rusiji i širom svijeta koji se neumorno bore za njegovu slobodu.

Čvrsto je opredjeljenje Amnesty Internationala da se aktivno bori protiv nepravde i ugnjetavanja gdje god da se pojave. Ruska država osuđuje Alekseja Navaljnog na polaganu smrt. To mora biti odmah prekinuto - objavio je Amnesty International u maju 2021. godine.

Britanski Guardian objavio u februaru 2023. godine kako je Aisha Jung (51), muslimanka, bivša zaposlenica Amnesty Internationala, ustvrdila je da je otpuštena jer je osporila odluku organizacije da ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog proglasi "zatvorenikom savjesti" uprkos historiji njegovih antiimigrantskih izjava. Ona je rekla je da je izgubila posao u londonskom uredu organizacije nakon što se usprotivila dodjeli tog statusa, tvrdeći da je Navalny također poticao nasilje protiv muslimana.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.