open-navfaktor-logo
search
Klimatske promjene
Treći dan uzastopno oboren rekord najtoplijeg dana na Zemlji
Prosječna temperatura na Zemlji ostala je i u srijedu na rekordno visokom nivou, nakon što su prethodna dva dana dostignuti nezvanični rekordi.
06.07.2023. u 09:17
get url
text

Prosječna globalna temperatura iznosila je 17,18 stepeni Celzijusa prema podacima Univerziteta u Maineu koji koristi alat "Climate Reanalyzer" koji mjeri stanje pomoću satelitskih podataka i računarskih simulacija.

Temperatura u srijedu bila je jednaka temperaturi od 17,18 stepeni Celzijusa prethodnog dana. U ponedjeljak je oboren dotadašnji rekord s izmjerenih 17,01 stepeni.

Naučnici su mjesecima upozoravali da će 2023. godina biti rekordna zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, prije svega spaljivanjem fosilnih goriva poput uglja, prirodnog gasa i nafte.

Stručnjaci su također zabilježili kako La Nina, prirodni fenomen hlađenja okeana, ustupa mjesto El Ninu, obrnutom procesu zagrijavanja vodenih površina. Sjeverni Atlantik je ove godine zabilježio rekordno visoke temperature.

- Rekord poput ovoga je novi dokaz da nas globalno zagrijavanje vodi u topliju budućnost - rekao je klimatski naučnik Chris Field s Univerziteta Stanford.

Sean Birkle, tvorac "Climate Reanalyzera" s Univerziteta u Maineu, rekao je da su podaci nezvanični, ali da su korisna naznaka dešavanja u procesu zagrijavanja planete.

Iako se nezvanični podaci o prosječnoj temperaturi Zemlje koriste tek od 1979. godine, stručnjaci smatraju da je srijeda bila najtopliji dan u posljednjih nekoliko stotina godina.

Naučnici inače koriste podatke vezane uz duže vremenske periode - mjesece, godine i decenije - kako bi pratili zagrijavanje Zemlje, ali dnevni podaci pokazuju da klimatske promjene ulaze u neistraženo područje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.