open-navfaktor-logo
search
Odata počast ubijenima
Tri decenije od zločina na Markalama: "Bila sam tu. Vidjela sam ženu, bila joj je glava na stolu a trup ispod stola"
Delegacije, članovi porodica ubijenih i građani Sarajeva, odali su počast za 68 ubijenih sugrađana u stravičnom zločinu koji se na današnji dan, prije 30 godina - 5. februara 1994. godine, dogodio na pijaci Markale.
05.02.2024. u 13:26
get url
text

Ovaj dan obilježava se i kao Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992. - 1995. godine.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili su se 68 ljudi koje je ubio srpski agresor, koji je Sarajevo držao četiri godine pod opsadom. Građani, predstavnici udruženja, delegacije Skupštine KS, Federacije BiH, Grada Sarajeva, općina, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić... položili su cvijeće na spomen-obilježje na Markalama.

- Ovdje niko nije poginuo od mojih članova porodice, ali muž i ja smo taj dan bili ovdje. Prodali smo to malo što smo imali robe, sjeli smo da zapalimo cigaru, kada smo zapalili, prolazi drug od mog muža da se rukuje na biciklu, tada je grenata pukla. Meni i dan danas u ušima zuji. Bila sam tu, gledala. Vidjela sam ženu, Srpkinja je bila, bila joj je glava na stolu a trup ispod stola. Kada sam to vidjela šok. Ludilo u glavi. Šest puta sam se operisala, jad i tuga je kod mene sine.

Sin mi je poginuo u ratu kod Papagajke, kćerku rodim poslije njega. Dobije vakcinu i temperaturu, ostane 100 posto invalid. Borila se 18 godina s mužem da je spasimo, nismo mogli. Evo 12 godina kako je umrla. Sve sam vam rekla. I ovo ovdje što sam na Markalama preživjela nikada neće iz očiju izaći - kazala je za Faktor Vahida Tvico. 

Džemo Nanić, ranjen je u toku rata 1992. - 1995. godine, nosi protezu, a na Markale je došao da oda počast žrtvama. 

{$galerijaFotografija}

- U ovom masakru, Bogu hvala nikoga svoga nisam izgubio. Ali poznavao sam neke koji su poginuli. Nisam ni gledao uživo masakar, tu sam da odam počast žrtvama kao građanin Sarajeva. Žali Bože mladosti. Recite mi kome nije teško na ovaj dan? Samo Bože zdravo bili - kaže Nanić. 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović dao je izjavu okupljenim medijima. 

- Mi smo se danas ovdje na Markalama okupili prije svega da iskažemo duboko poštovanje nevinim žrtvama koje su ubijene ovdje na Markalama. Ovdje smo i da iskažemo solidarnost sa porodicama žrtava. Građani našeg glavnog grada Sarajeva, kao i cijele BiH, bili su izloženi brutalnoj agresiji i neviđenom teroriziranju i ubijanju. To su presudili i sudovi Ujedinjenih nacija.

Nakon Drugog svjetskog rata postojala su dva suda koja su sudila ratnim zločincima, to su sud u Ninbergu i sud u Hagu. I u Ninbergu i u Hagu osuđeni su vojni i politički zvaničnici. I te presude nikada nijedna izjava neodgovornog političara ne može poništiti. One ostaju trajna opomena cijelom evropskom kontinentu šta se dogodi kada se zlo ne sasiječe u korijenu, zato moramo svi zajedno u BiH i Evropi izvući pouku. Nažalost imamo neodgovornih političara koji negiraju ogromne žrtve.

Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da neko u nekoj evropskoj zemlji negira da su presuđeni zločinci Alfred, Goering i drugi. Mi se upravo suočavamo sa takvim stvarima, da imamo pojedine neodgovorne političare koji govore da su nasljednici ratnih zločinaca. To su nedopustive stvari i ja očekujem da Evropska unija također najoštrije osudi takve skandalozne izjave. U Evropi, a posebno u EU, moramo imati nultu stopu tolerancije prema takvim pojavama, jer one su jednako opasne kako za BiH, tako i za cijeli evropski kontinent - poručio je Bečirović. 

Na današnji dan, prije 30 godina, s agresorskih položaja, položaja koji su se nalazili na području Mrkovića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm od koje je smrtno stradalo 68 naših sugrađana, dok ih je 144 teže i lakše ranjeno.

Ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selima Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

IMG_20240205_122016.jpg
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.