open-navfaktor-logo
search
Bujica nosila auta
Turska: Provinciju Bartin zahvatile obilne padavine, poplave i klizišta
Obilne padavine koje su zahvatile provinciju Bartin, na sjeveru Turske, izazvale su poplave u pojedinim područjima.
11.08.2021. u 11:52
get url
text

Vodena bujica nosila je vozila, a poplavljeni su mnogi poslovni i stambeni objekti, te oštećena infrastruktura. Padavine su počele u večernjim satima, a izazvale su neprilike u distriktu Ulus, te okolnim mjestima Kumluca i Apdipasa.

Zbog padavina urušen je put u Yenihanu, a spašene su dvije osobe zarobljene u vozilu zahvaćenom vodom. Ujedno, spašeno je i 20 osoba koje su se nalazile u poplavljenim kućama. Slična situacija zahvatila je i mještane sela Zafer, u distriktu Kumluca, nakon što se izlila rijeka Herkeme. Poplavljeno je nekoliko vozila i objekata, u kojima su mještani bili zarobljeni.

Na poplavljena područja poslane su ekipe Direkcije za puteve, Ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD), žandarmerije i medicinski timovi. Guverner Bartina Sinan Guner kazao je kako su pozivi u pomoć počeli pristizati tri sata iza ponoći, te da su uspjeli učiniti prohodnim put Bartin-Abdipasa-Ulus.

Guner je dodao kako je spašeno nekoliko osoba. Bilo je i onih koji su na krovovima vozia čekali pomoć jer su vozila bila zahvaćena bujicom. Prema njegovim riječima, rade na osposobljavanju putne infrastrukture u područjima gdje su srušeni mostovi. Na terenu sarađuju s ekipama iz drugih provincija.

Poplave i klizišta zahvatile su i selo Akoren Sokuler, u Ulusu. Urušen je značajan dio jedne drvene kuće, a usljed vodene bujice zarobljena je starija žena. Guner je u kazao kako su obilne padavine naročito prisutne u distriktu Ulus te da se na terenu vode intenzivni radovi s obzirom na veći broj urušenih mostova, puteva i kuća, zbog čega je i materijalna šteta velika.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.