open-navfaktor-logo
search
Opsežna akcija
Turska: U okviru istrage protiv terorista FETO-a privedeno 30 osumnjičenih u Komandi mornarice
U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO infiltrirane unutar Komande pomorskih snaga Turske izdat je nalog za hapšenje 33 osumnjičene osobe, a u okviru opsežne akcije u devet turskih provincija uhapšeno je 30 osumnjičenih.
24.05.2023. u 09:58
get url
text

Naloge za hapšenje izdao je Ured državnog tužilaštva u Istanbulu koji vodi istragu protiv pripadnika mornarice koji čine takozvanu "strukturu nade" terorističke organizacije FETO.

Za osumnjičene je istragom utvrđeno da i dalje održavaju sastanke sa terorističkim strukturama i imaju telefonske komunikacije sa govornica i drugih javnih mjesta koja teroristi FETO-a koriste za prikrivanje komunikacijskih kanala.

Među osumnjičenim je šest oficira, 20 podoficira i sedam ranije suspendiranih vojnih lica u Komandi mornarice.

Turska policija jutros provodi istovremene akcije i racije u devet provincija i do sada su uhapsili 30 osumnjičenika, a u toku je potraga za preostala tri osumnjičenika.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.