open-navfaktor-logo
search
Izazivanje mržnje
Turski tužioci pokrenuli istragu protiv danskih i holandskih političara zbog spaljivanja Kur'ana
Turski tužioci pokrenuli su u utorak istragu protiv islamofobičnih danskih i holandskih političara pod optužbom da su podsticali javnost na mržnju i neprijateljstvo, te vrijeđali vjerske vrijednosti.
31.01.2023. u 18:26
get url
text

Taj potez uslijedio je nakon što je dansko-švedski ekstremista Rasmus Paludan prošle sedmice u dva navrata spalio primjerke Kur'ana, prvo ispred turske ambasade u Švedskoj, a kasnije i ispred džamije u Danskoj.

Edwin Wagensveld, krajnje desničarski holandski političar i vođa islamofobične grupe Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), pocijepao je stranice iz primjerka Kur'ana u Hagu, a zatim kako je objavljeno na internetu spalio istrgnute stranice u tepsiji.

- Dotični osumnjičeni su počinili djela javnog izazivanja mržnje i neprijateljstva prema svetim vrijednostima islamske vjeroispovijesti, Kur’anu i Poslaniku islama, te otvoreno vrijeđali vjerske vrijednosti koje zastupa dio ljudi - navodi se u saopćenju tužilaca u Ankari, glavnom gradu Turske.

Mnoge muslimanske države, posebno Turska, snažno su reagovale zbog toga što su nadležne vlasti dozvolile spaljivanje Kur'ana.

U Turskoj i mnogim drugim državama održani su brojni protesti nakon skrnavljenja svete knjige Kur'ana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.