open-navfaktor-logo
search
Prijedlog sudu
Tužilaštvo KS traži još dva mjeseca pritvora za Jasmina Meškovića i Suadu Nožić
Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH i Suada Nožić, direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 uhapšeni au 16. decembra prošle godine u akciji "Memori"
10.01.2020. u 15:17
get url
text

Postupajuća tužiteljica Tužilastva Kantona Sarajevo predložila je Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora za još dva mjeseca osumnjičenima Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić. Produženje je predloženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH i Suada Nožić, direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 uhapšeni au 16. decembra prošle godine u akciji "Memori".

Osim Meškovića i Nožić, pod istagom su i kustosica muzeja u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić, Šejla Bašić, Midheta Šoljić i Senad Jusufbegović, jedan od osnivača Muzeja.

Mešković je, kako smo ranije objavili, označen kao vođa kriminalne grupe, a Tužilaštvo KS ga tereti da je od jula 2017. godine do momenta hapšenja organizovao grupu ljudi u sklopu udruženja Bosanski muzej sjećanja, u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru.

S namjerom da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, kontinuirano su prodavali kritvorene karte za posjetu muzeju. Novac su zadržavali za sebe, a kasnije su ga ulagali u nekretnine.

Jasmina Meškovića je nadležnim organima prijavio njegov sin Mirza.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.