open-navfaktor-logo
search
Irak
U Bagdadu na pomolu novo nasilje: Vlasti zatvorile sjedište vlade
Hapšenje istaknutog iranskog paravojnog komandanta optuženog za ubistvo aktivista izazvalo je napetosti u Bagdadu i Karbali i podstaklo borce i specijalce da lutaju zelenom zonom glavnog grada naoružani do zuba.
31.05.2021. u 08:13
get url
text

Qasim Musleh, komandant paravojnih operacija Hashd al-Shaabi u Anbaru, a ujedno i vodeća ličnost brigade Tofuf, koju podržava Iran, uhapšen je u srijedu ujutro u južnom Bagdadu.

Nalog za hapšenje procurio je u medije i otkrilo je da je u pritvoru zbog terorističkih zločina.

Iako se predviđa da će njegovo hapšenje izazvati nasilne narodne reakcije u njegovom rodnom gradu Karbali i represalije od oružanih frakcija koje podržavaju Iran, u Bagdadu, vlada je pod snažnim domaćim i međunarodnim pritiskom da identificira i uhapsi ubice aktivista i novinara povezanih s oktobarskim antivladinim protestima.

Čelnici iračkih oružanih frakcija koje podržava Iran u pripravnosti su od ranog jutra, a održano je nekoliko sastanaka kako bi se utvrdilo kako reagirati na Muslehovo hapšenje.

U međuvremenu su iračke vlasti zatvorile utvrđenu Zelenu zonu, u kojoj se nalazi većina vladinih sjedišta i diplomatskih misija u središnjem Bagdadu, i stavile sve snage raspoređene u grad u pripravnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.