open-navfaktor-logo
search
Horor uživo
U bolnicu Al-Shifa ne mogu primiti ranjenike, humanitarne operacije će biti zaustavljene zbog nedostatka goriva
Iz organizacije Ljekari bez granica (MSF) upozorili su da je situacija u bolnici Al-Shifa u blokiranom Pojasu Gaze dramatična i da ne mogu primiti ni ranjene koji ispred tog kompleksa čekaju ljekarsku pomoć, javlja Anadolija.
13.11.2023. u 18:46
get url
text

MSF je na svom nalogu na društvenoj mreži X podijelio informacije o situaciji bolnici Al-Shifa koje je dobio od svojih ljekara koji se nalaze u tom kompleksu u Gazi.

Iz MSF-a su upozorili da će pacijenti umirati u roku od nekoliko sati ako u bolnici ne bude struje, vode i hrane.

- Napali su kola hitne pomoći koja idu pacijentima pored bolnice Al Shifa. Ne možemo pustiti povrijeđene ljude koji čekaju na liječenje oko bolnice - navode iz MSF-a.

U poruci se također navodi da je situacija u kompleksu bolnice Al-Shifa dramatična i nehumana.

- U bolnici su ranjenici i medicinski timovi. Evakuisat ćemo bolnicu ako nam daju garanciju i prvo evakuišu pacijente - poručili su iz MSF-a.

Iz Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćeno je da će humanitarne aktivnosti u Pojasu Gaze biti obustavljene u roku od 48 sati, jer nije dozvoljen dovoz goriva u tu blokiranu palestinsku enklavu.

- Humanitarne operacije će se zaustaviti u roku od 48 sati, jer nije dozvoljen uvoz goriva u Gazu. Gorivo se ne isporučuje u Gazu od 7. oktobra. Oboje spašava život, ali je teška odluka da li gorivo koristiti za potrebe bolnica ili prečišćavanje vode za piće. Nažalost, Ovo nije hipotetičko pitanje - naveo je direktor Ureda UNRWA za Gazu Thomas White u objavi na društvenoj mreži X.

White je saopćio da su posljednje tri sedmice primali gorivo iz skladišta na egipatskoj granici, uz blisku koordinaciju s Izraelom, ali da je to skladište sada prazno.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze i pooštrio je blokadu te regije, što je primoralo na raseljavanja oko 1,5 miliona Palestinaca.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.