open-navfaktor-logo
search
Mržnja
U Njemačkoj od 2014. godine napadnuto više od 800 džamija
U Njemačkoj je od 2014. godine više od 800 džamija bilo meta prijetnji i napada, ali u većini slučajeva zločini nisu propisno istraženi, navodi grupa za ljudska prava Brandeilig.
10.06.2022. u 13:09
get url
text

Grupa, koja je osnovala prvi njemački centar za izvještavanje o napadima na džamije, u periodu između 2014. i 2022. godine zabilježila je skoro 840 incidenata napada, vandalizma i prijetnji.

Detaljna analiza zločina iz 2018. godine otkrila je da su počinioci u većini napada ostali neidentifikovani, što je podstaklo daljnje napade neonacista ili ljevičarskih ekstremista na muslimanske bogomolje.

Od 120 napada na džamije zabilježenih 2018. godine, u samo devet slučajeva počinioci su bili identifikovani.

- Ova stopa je razlog za zabrinutost - naglasili su Brandeiligovi stručnjaci, ističući da su u najmanje 20 slučajeva, među kojima su bili i podmetanje požara, osumnjičeni imali namjeru uzrokovanja smrti ili teške tjelesne povrede.

Dodaju da su, generalno, policijski službenici vrlo brzo stizali na mjesto događaja i odmah pristupili uviđaju.

- Ipak, do danas gotovo nijedan incident nije mogao biti riješen - kazali su stručnjaci.

Lijevi ekstremisti i sljedbenici terorističke grupe YPG/PKK stoje iza nekoliko napada na džamije, dok su ostale izvršili desničarski ekstremisti ili neonacističke grupe, navodi se u izvještaju.

Njemačka, državba sa više od 83 miliona ljudi, ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske. Od skoro 5,3 miliona muslimana u Njemačkoj, tri miliona je turskog porijekla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.