open-navfaktor-logo
search
Maloljetni delikventi
U Vaspitno-popravnom domu u Orašju 17 maloljetnika: Krivi su za ubistva, krađe, nasilje u porodici...
U Vaspitno-popravnom domu Orašje trenutno je smješteno 17 maloljetnika kojima je izrečena mjera upućivanja u dom od strane nadležnog suda.
14.01.2024. u 10:16
get url
text

- U domu maloljetnik ostaje najmanje šest mjeseci, a najduže četiri godine, s tim da nadležni sud svakih šest mjeseci razmatra postoje li osnove za obustavu izvršenja ove mjere ili njenu zamjenu nekom drugom odgojnom mjerom - kazala je u razgovoru za Fenu direktorica Vaspitno-popravnog doma Mira Oršolić-Pejić.

Ističe da se zavodska mjera smještaja u dom najčešće izriče maloljetnicima koji su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, odnosno recidivisti te da im je prije upućivanja u dom izricana i druga vrsta vaspitnih mjera.

Radni angažman, sekcije, sport, obrazovanje  

Urađena analiza za proteklu godinu, kada su u pitanju maloljetnici kojima je izrečena zavodska mjera smještaja u Vaspitno-popravni dom Orašje, pokazuje da su najčešće činili krivična djela teške krađe i razbojništva.

Međutim, spektar krivičnih djela koji su počinili maloljetnici, smješteni u domu, vrlo je širok kao što su: krivično djelo ubistva, teška fizička povreda, nasilje u porodici, neovlaštena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga...

Trenutno najmlađi maloljetnik smješten u domu ima četvrnaest i po godina.

Najčešća starosna dob maloljetnika prilikom prijema, a nakon izrečene zavodske odgojne mjere od strane nadležnog suda, tokom protekle godine bila je od 16 do 17 godine starosti.

Kako kaže Oršolić-Pejić, svrha vaspitnih mjera je da se, pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim počiniteljima krivičnih djela, nadzorom nad njima, njihovim stručnim osposobljavanjem i razvijanjem njihove lične odgovornosti, osigura njihov odgoj, preodgoj i pravilan razvoj.

Pojasnila je i kako maloljetnici, kojima je izrečena mjera smještaja u domu, imaju izrađen raspored dnevnih aktivnosti koji obuhvata radni angažman za koji ostvaruju simboličnu naknadu, redovne sportske i fizičke aktivnosti (sportovi na otvorenom/zatvorenom prostoru, sportska takmičenja unutar ustanove, šah, atletika), kulturno-kreativne aktivnosti (sekcije-likovna, muzička, sekcija kreativnog, obrazovne aktivnosti i aktivnosti stručnog osposobljavanja (pored formalnog obrazovanja i neformalne obrazovne aktivnosti-sekcija informatike, zdravstvene edukacije), te osposobljavanje za samostalan život (aktivnosti iz domena domaćinstva).

Pored navedenih aktivnosti u svakodnevnom radu s maloljetnicima su odgajatelji, socijalni radnik, psiholog koji svakom maloljetniku prilazi kao pobnoj individui koja zahtjeva individualni plan, pa se stoga za svakog maloljetnika izrađuje individualni plan i program postupanja koji je usklađen s njegovim potrebama.

- Veliku poteškoću za nas, odnosno za realizaciju aktivnosti predstavljaju finansijska sredstva i nedovoljan broj stručnog kadra. Dakle, moramo istaknuti da je ovo jedina ustanova na području FBiH u koju se upućuju maloljetnici na izvršenje mjere, ustanova u kojoj je maloljetnicima potrebno osigurali 24-satni nadzor i osiguranje te nadasve kvalitetan tretman u procesu resocijalizacije. Sve navedeno neće biti moguće ako se u narednom razdoblju ne osiguraju neophodna novčana sredstva te se nadamo da će Vlada FBiH prepoznati značaj ove ustanove koja treba predstavljati interes za cijelu društvenu zajednicu - zaključila je Oršolić-Pejić.

Maloljetni delikventi iz entiteta RS 

Maloljetnici koji su počinili krivična djela na području entiteta Republika Srpska smještaju se u Odjeljenje maloljetničkog zatvora, koji predstavlja dio organizacijske strukture Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo, u ovisnosti od odluke suda koji cijeni vrstu krivičnog djela i njegove posljedice, stepen krivične odgovornosti i druge bitne činjenice.

- Prema podacima kojima raspolažemo, u maloljetničkom zatvoru Istočno Sarajevo nalazi se jedna osoba koja je osuđena na kaznu maloljetničkog zatvora. Radi se o osobi koja ima navršenih 26 godina, smještena je na odjeljenje za punoljetne osobe (u skladu sa članom 176. stav 1. Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku Republike Srpske) - rečeno je Feni iz Ministarstva pravde entiteta RS.

Navedena osoba izdržava kaznu zatvora u trajanju od pet godina i tri mjeseca zbog počinjenog krivičnog djela razbojništvo i teška tjelesna povreda.

- Statistički gledano, kada je u pitanju Odjeljenje maloljetničkog zatvora, u proteklih godinu dana, broj osoba na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora kretao se od nula do dva - naveli su iz ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.