open-navfaktor-logo
search
Službeni podaci
U zemljotresu u Afganistanu poginulo više od 2.000 ljudi
Raste broj žrtava snažnog zemljotresa koji je pogodio Afganistan i prema novim službenim podacima, poginulo je više od dvije hiljade ljudi, a više od devet hiljada je ozlijeđenih. Nakon zemljotresa magnitude 6.3 koji je u subotu pogodio regije nekih 30 kilometara sjeverozapadno od grada Herata, slijedilo je još osam snažnih udara.
08.10.2023. u 18:20
get url
text

Poginulo je 2053 ljudi, a povređenih je 9240, objavilo je ministarstvo za katastrofe u nedjelju. Dodaje da je uništeno ili oštećeno 1329 kuća. Ranije u nedjelju glasnogovornik Crvenog križa Erfanullah Sharafzoi rekao je za agenciju Reuters  da je poginulo 500 ljudi, javlja CNN.

Više od 200 mrtvih dovezeno je u više bolnica, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva koji se predstavio kao dr. Danish.

Pokrajina Herat, koja ima oko 1.9 miliona stanovnika prema podacima Svjetske banke, zadnjih je godina pogođena sušom, što je paraliziralo brojne poljoprivredne zajednice koje su već u teškoćama. Zemljotresi u Afganistanu su česti, posebno u planinskom lancu Hindu Kush koji je blizu spoja evroazijske i indijske tektonske ploče. 

U junu 2022. potres magnitude 5.9 bio je najsmrtonosniji u Afganistanu u gotovo 25 godina, usmrtio je više od hiljadu ljudi, a deseci hiljada ostali su bez krova nad glavom u siromašnoj pokrajini Paktika (jugoistok).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.