open-navfaktor-logo
search
Sud odlučio
Uhapšenim u antikorupcijskoj akciji u Brčkom određene mjere zabrane
Ne prihvativši prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH za određivanje pritvora, Osnovni sud u Brčkom odredio je mjere zabrane trojici službenika Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta, koji su prošle sedmice uhapšeni u antikorupcijskoj akciji kodnog naziva Sistem.
04.10.2021. u 16:56
get url
text

Sud je tako direktoru ovog zavoda I. D. i njegovom zamjeniku A. I. izrekao mjere zabrane poduzimanja službene dužnosti, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Predsjedniku nadzornog odbora Zavoda B. D., u skladu s prijedlogom Tužilaštva, izrečena je mjera zabrane poduzimanja službene dužnosti člana komisije za zapošljavanje u Zavodu i JP Putevi Brčko. Usto, svima je izrečena mjera zabrane sastajanja s određenim osobama koje je u daljnjem toku postupka potrebno saslušati u svojstvu svjedoka, uz upozorenje da im se može odrediti pritvor ako prekrše obaveze iz izrečenih mjera.

Tužilaštvo će o podnošenju žalbe odlučiti u roku od 24 sata.

- U skladu s državnom Strategijom za borbu protiv korupcije, Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja kontinuirane aktivnosti na istraživanju, dokumentiranju i suzbijanju visoke korupcije na području Brčko distrikta BiH. U tom pravcu otvorena je i istraga protiv službenih osoba Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Distrikta, i to protiv I. D. (rođen 1947. godine), A .I. (rođen 1974. godine) i B.D. (rođen 1982. godine), svi iz Brčkog.

Oni su osumnjičeni da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u postupku po javnom konkursu raspisanom od Zavoda, iskoristivši svoj službeni položaj, poduzeli nezakonite radnje kako bi određenim osobama pribavili korist u vidu izbora na radna mjesta na štetu ostalih kandidata - podsjećaju iz Tužilaštva.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlasti, za šta je propisana kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tužilaštvo Brčko distrikta je predložilo pritvor za direktora i zamjenika direktora, te mjere zabrane za predsjednika NO Zavoda zbog, kako su naveli, opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Iako trajanje izrečenih mjera zabrane nije precizirano, njihovu opravdanost sud će preispitivati istekom svaka dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.