open-navfaktor-logo
search
Sud u Bihaću
Uhapšenima u akciji "Transporter" 25 godina i 10 mjeseci zatvora zbog rasturanja heroina, spida i marihuane
Kantonalni sud u Bihaću izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu "Transporter", a kojom je šestericu optuženih proglasio krivim i osudio na ukupno 25 godina i deset mjeseci zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga i neovlaštenog nabavljanja, posjedovanja, držanja i nošenja oružja i municije. 
20.12.2022. u 14:53
get url
text

Svih šest osuđenih su iz Cazina.

Presudom je Asmir Ogrešević (1996) osuđen na jednistvenu kaznu zatvora od pet godina i 10 mjeseci, Mujo Ogrešević (1988) na pet godina i četiri mjeseca, Eldin Prošić (2001) na tri godine i osam mjeseci, Danis Prošić (2002) na dvije godine i četiri mjeseca, Sanel Sović (1997) na četiri godine i 10 mjeseci, te Adnan Kličić (1980) na jednistvenu kaznu zatvora od tri godine i 10 mjeseci.

Istom presudom im je izrečena mjera sigurnosti – oduzimanja predmeta upotrijebljenih i namjenjenih učinjenju ovih krivičnih djela, te im je oduzeta imovinska korist pribavljena ovim krivičnim djelima u vidu gotovog novca, te vozila.

Također im je produžena mjera pritvora poslije izricanja prvostepene presude, a koji može trajati najduže još devet mjeseci.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona 5. januara ove godine podiglo je optužnicu protiv njih zbog postojanja osnovane sumnje da su početka 2021. godine pa do 9. jula 2021.godine, na području grada Cazina i na drugim lokacijama na području Unsko-sanskog kantona, optuženi Asmir i Mujo Ogrešević organizovali ovu grupu ljudi, a optuženi Eldin i Danis Prošić, te Sanel Sović i Adnan Kličić postali njeni članovi.

- Samim formiranjem, odnosno pristupanjem grupi za organizovani kriminal su počinili krivično djelo, a potom je svaki od optuženih počinio krivičnopravne radnje koje čine obilježja produženog krivičnog djela kupovine radi prodaje, držanja radi prodaje, prenosa radi prodaje i prodaje (narkotika, op.a.) i to velikom broju konzumenata. Te radnje su počinili u sticaju sa krivičnim djelom iz člana 238. stav 2., a optuženi Ogrešević Asmir, Prošić Eldin, Prošić Danis i Sović Sanel i u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posjedovanje oružjem, bitnim djelovima i municijom iz člana 73. Zakona o oružju i municiji USK - saopćilo je Tužilaštvo USK.

VEZANI TEKST - Uhapšeni u akciji "Transporter" optuženi za rasturanje heroina, kokaina, spida i "trave"

Prema navodima iz optužnice, Asmir i Mujo Ogrešević su kao organizatori grupe vršili nabavku opojne droge heroin, canabis, kokain, amfetamin, te je distribuirali ostalim članovima grupe koji su se sastajali sa konzumentima na dogovorenim lokacijama radi krajnje prodaje opojne droge. Organizatori grupe su koristeći različite modalitete komunikacije (telefonski, putem raznih mobilnih i internet aplikacija) također dogovarali i vršili prodaju droge krajnjim korisnicima.

Eldin i Danis Prošić, te Sanel Sović i Adnan Kličić, prema optužnici, drogu su držali radi prodaje, prenosili i prodavali.

Podizanju optužnice u ovom predmetu prethodila je policijska akcija kodnog naziva "Transporter" koju je Tužilaštvo USK provodilo u koordinaciji sa MUP-om Unsko-sanskog kantona i Ovbavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

U sklopu ove akcije optuženi su i uhapšeni u julu prošle godine, te su se u pritvoru nalazili sve do podizanja optužnice u januaru.

Ova presuda nije pravosnažna i stranke protiv nje imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.