open-navfaktor-logo
search
PU Trebinje
Uhapšeno šest osoba zbog prevara, iznuda i pranja novca: Oštećene dovodili u zabludu u vezi sa rezultatima utakmica
Policijski službenici Policijske uprave Trebinje i Jedinice za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS-a su pod nazorom Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju danas realizovali operativnu akciju "XBon" u okviru koje su uhapsili osobe inicijala B. H, M. Z, I. Ć, S. B, N. Š. i M. M.
07.03.2024. u 09:39
get url
text

Osobe inicijala B. H. iz Mostara i M. Z. iz Trebinja se sumnjiče da su za sebe ili druge osobe pribavljali protivpravnu imovinsku korist prikazivanjem lažnih činjenica putem društvenih mreža, a u vezi sa rezultatima sportskih utakmica i upućivanjem prijetnji.

Na taj način su dovodili u zabludu oštećene osobe da im više puta uplate xBon na njihova imena ili na imena osoba inicijala S. P, I. Ć, S. B, N. Š. i M. M.

Sprovođenjem operativnih mjera i radnji policijski službenici su stekli osnov sumnje da su osobe inicijala B. H. i M. Z. počinili krivična djela prevara, iznuda i pranje novca, dok se osobe S. P, I. Ć, S. B, N. Š. i M. M. da su počinili krivično djelo pranje novca.

Policijski službenici su obavili pretrese na šest lokacija: dva u Trebinju, te po jedan u Čapljini, Čitluku, Mostaru i Foči kojom prilikom su oduzeli 11 mobilnih telefona različitih marki, laptop, tablet, više SIM kartica, dvije memorijske krtice, četiri bankovne kartice i druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u istrazi.

U akciji su učestvovali i policijski službenici Policijske uprave Foča i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćila je PU Trebinje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.