open-navfaktor-logo
search
Poslovanje aerodroma
Ukidanje baze Wizz Aira u Sarajevu pogoduje Tuzli: Veći broj letova, a s operacijama kreće i Ryanair
Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) očekuju da će ove godine premašiti plan koji iznosi 400.000 prevezenih putnika. Tim očekivanjima ide u prilog dolazak nove aviokompanije Ryanair, ali i gašenje baze Wizz Aira u Sarajevu, što je već dovelo do povećanja broja letova iz Tuzle.
20.10.2022. u 07:41
get url
text

- Sa sigurnošću možemo reći, da ćemo povratkom linije za Eindhoven iz Sarajeva u Tuzlu te povećanjem broja letova na postojećim linijama, naš obim posla u novembru povećati za 15 do 20 posto. To je nivo saobraćaja koji mi imamo u ljetnim mjesecima. Naprimjer, imat ćemo čak pet puta sedmično letove za Beč i Memmingen, četiri puta sedmično za Dortmund, što u mnogome olakšava planiranje putnicima - kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević.

Tuzlanski aerodrom od 1. novembra dobija još jednu aviokompaniju koja će prevoziti putnike, a to je Ryanair, koji u zimskom planu letenja kao destinacije nudi aerodrom Arland kod Stockholma, Memmingen i Beč.

- Mi smo u prvih devet mjesci ove godine imali 330 hiljada putnika. S obzirom na broj linija u posljednja tri mjeseca, gotovo sa sigurnošću možemo reći da ćemo prebaciti naš plan od 400 hiljada putnika na nivou godine - navodi Halilčević.

On dodaje da MAT traži prijevoznika za Istanbul, i ističe da imaju interes da se broj avioprijevoznika iz Tuzle poveća.

- Imamo listu želja kada su u pitanju nove destinacije, a to su Hamburg i Dusseldorf u Njemačkoj, ljudi dosta traže destinacije u Belgiji te Francuskoj, gdje prednjači Pariz, ima interesa za London i Dublin - navodi Halilčević.

MAT je godinama imao samo jednog avioprijevoznika, a samim tim je i poslovao pod stalnim rizikom, što je potvrđivalo i mišljenje s rezervom prilikom eksterne revizije. Tokom zimskog reda letenja putnicima će biti dostupno 15 destinacija u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Francuskoj i Holandiji, a za očekivati je za od 1. aprila u planu vidimo još neke destinacije koje traže putnici i menadžment MAT-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.