open-navfaktor-logo
search
Marija Pisarenko
Ukrajinska novinarka: Ako postoji pakao na zemlji, onda je on u Mariupolju
Ukrajinska novinarka Marija Pisarenko javila se za Newsroom N1 televizije uživo iz Kijeva. Govoreći o posjetu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Ukrajini, rekla je da je to visokoprofilni posjet za Ukrajinu.
08.04.2022. u 22:26
get url
text

- Vidjeli smo jučer snažan znak podrške Evropske komisije Ukrajini.Ipak, ovakve posjete se shvataju kao figurativni znak podrške jer znamo za razlike u stajalištima zemalja treba li Ukrajini slati oružje ili ne. Nisu sve zemlje ujedinjene u ideji da bi Evropska unija trebala poduprti Ukrajinu oružjem - govori.

U tom kontekstu spomenula je njemačku vladu, za koju kaže da je i dalje oprezna u izjavama kada govori o ratu u Ukrajini.

- Ovdje se sve uzima sa zrnom soli jer te zemlje također imaju svoje interese. Zemlje poput Mađarske i Njemačke i dalje se ponašaju kao opozicija u Evropskoj uniji. Posjeta Ursule von der Leyen i razgovori koje su ovdje obavili dužnosnici shvataju se kao znak podrške - rekla je Pisarenko za N1.

Što se tiče Mađarske i Orbanovih izjava o Ukrajini, Pisarenko je spomenula kritike ukrajinske vlade prema Orbanu.

- Ukrajina neće šutjeti. Ako želite mir na evropskom kontinentu, morate biti ujedinjeni u podršci Ukrajini. Nema nikakve srednje razine da kažete da podupirete i Putina i Ukrajinu – to je glavna poruka koju šalje ukrajinski predsjednik - pojasnila je.

Osvrnula se i na situaciju u Kramatorsku, gdje su Rusi gađali željezničku stanicu i gdje je poginuo veliki broj civila.

- Broj poginulih u Kramatorsku raste iz sata u sat. Trenutno imamo informaciju da je 50 poginulih u napadu. Dobili smo izvještaj lokalne uprave da je od 98 ljudi koji su završili u bolnici mnogo njih preminulo. Ovo se dogodilo u trenutku evakuacije i ta evakuacija je najavljena unaprijed. Oni su vrlo ciljano gađali civile - kazala je.

Ruska propaganda kaže da rusko oružje uništava grupu ukrajinskih oružanih snaga, kaže Pisarenko i dodaje da to nije istina.

- Novinari i razni istražitelji kažu da je Kramatorsk pogođen raketom iz Donbasa. Strašan detalj je to da je na ovoj raketi bio rukom ispisan natpis "za djecu" na ruskom. To je nešto strašno i neshvatljivo. Kako ti ruski barbari mogu to činiti civilima? Opet ciljaju jedan civilni objekt i to je zaista strašno. Niko ne može shvatiti šta se sljedeće može dogoditi - objašnjava.

Pisarenko kaže da je glavni problem za ukrajinsku vojsku u tome što nemaju toliko vojnika koliko imaju Rusi da bi se oduprli u svim smjerovima.

- Mariupolj je na jugoistoku, na Azovskom moru koje isto kontroliraju Rusi i vidimo ruske brodove koji ciljaju ukrajinski jug s Crnog mora. Oružane snage Ukrajine uspijevaju dobiti neku vrstu vojne podrške. Doista je moguće da se probije ovo okruženje. Svi i dalje čekaju trenutak kad će ovaj grad biti oslobođen i da vide šta se tamo događa. Ako postoji pakao na zemlji, onda je on u Mariupolju - rekla je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.