open-navfaktor-logo
search
Iračka tragedija
Umjetnik Mustafa Akram uživo iz Bagdada: Ovdje i dalje ubijaju ljude, svijet ništa ne zna!
Mustafa Akram od osme godine živi rat! Svaki dan započinje istom nadom - da prežive on i njegova porodica. I tako već 17 godina
30.10.2019. u 18:32
get url
text
Fotografija s ulica Bagdada koju nam je Mustafa poslao
Fotografija s ulica Bagdada koju nam je Mustafa poslao

Da li iko zna šta se dešava ovdje. U Iraku ljudi umiru. Vlada ovdje ubija ljude - ovako je glasila privatna poruka koja je stigla u inbox naše novinarke od umjetnika iz Bagdada, Mustafe Akrama, kojeg je prošle godine intervjuirala.

Poruku je  nastavio... "Šta je sa vašom zemljom. Prikazuju li mediji išta o Iraku? Ubijaju ljude, ne smijemo ništa objaviti, jer nam internet ukidaju. Postovi nestaju. Gotovo da nema načina da kažemo svijetu šta nam se dešava. Zaista se osjećam loše, izvini što smetam. Nikoga nije briga šta nam se dešava." 

Mustafa je potom poslao fotografiju i video na kojima se vidi kako ubijaju petnaestogodišnjeg dječaka.

- On ima samo 15 godina. Šta im je skrivio?- upitao je Mustafa i svoju poruku završio riječima “Iran ubija ljude Iraka. Oni su u našoj vojsci“.

Mustafa Akram od osme godine živi rat! Svaki dan započinje istom nadom - da prežive on i njegova porodica. I tako već 17 godina! A Bog zna koliko još, jer kraj se ne naslućuje…Rođen je 1994. godine u Kirkuku, gradu koji se nalazi oko 250 km sjeverno od iračke prijestolnice Bagdada, u gradu koji je sada potpuno razoren, dok je u neka sretnija vremena bio centar petrohemijske industrije.

Njegovu poruku odlučili smo objaviti nakon što nam je odobrio. Želio je da svijet vidi šta se dešava, i tražio je od nas da mu pomognemo u tome. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.