open-navfaktor-logo
search
Zenica plaća
Uplaćena prva rata kredita za "Plavu vodu", a implementacija projekta nije ni počela
Zbog isteka grace perioda i nepovlačenja kreditnih sredstava, svakodnevno plaćamo 300 maraka, a to su sredstva građana Zenice, kazao je  Kasumović
02.08.2019. u 10:59
get url
text

Grad Zenica izvršio je uplatu prve rate EBRD kredita za projekat Regionalni vodovod "Plava voda", u iznosu 153.500 maraka.
Projekat "Plava voda" vrijedan je 22 miliona eura, a dvije i po godine je trajala borba za dobijanje potrebnih saglasnosti od viših nivoa vlasti.

Ovo je međukantonalni projekat u kojem, pored Grada Zenica učestvuju općine Travnik, Novi Travnik i Busovača.

Iako je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sredinom jula prošle godine potpisao tekst Posebnog ugovora o garanciji između kantona i Grada Zenica, do potpisivanja ugovora Vlade ZDK došlo je tek krajem juna.

- Nakon dvije i po godine smo u fazi da uplatimo prvu ratu kredita. Vlada ZDK odugovlačila je sa potpisivanjem potrebnih garancija. Kanton neće vraćati ovaj kredit. Najveći iznos, vraćat će upravo Grad Zenica. Zbog isteka grace perioda i nepovlačenja kreditnih sredstava, svakodnevno plaćamo 300 KM. To su sredstva građana Zenice - kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik  je pozvao Vladu ZDK da radi u interesu svih građana kantona, pa tako i građana Zenice.

- Implementacija projekta "Plava voda" još nije počela, ali zbog nečijeg neodgovornog odnosa i vođenja nekorektne politike došli smo u situaciju da vraćamo kredit, koji još nismo počeli ni koristiti - naglasio je Kasumović.

Projektom "Plava voda" predviđeno je unapređenje vodosnabdijevanja za oko 200.000 stanovnika sa područja tri općine učesnice u projektu te Grada Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.