open-navfaktor-logo
search
Predsjednica EK
Ursula von Der Leyen: AstraZeneca će isporučiti Evropi dodatnih devet miliona doza vakcine
Predsjednica Evropske komisije Ursula von Der Leyen kazala je danas da će do kraja marta AstraZeneca isporučiti dodatnih devet miliona doza vakcine protiv COVID-19 ili ukupno 40 miliona doza u Evropu.
31.01.2021. u 21:26
get url
text

AstraZeneca će početi isporučivati vakcinu sedam dana ranije nego što je planirano. Kompanija će također proširiti svoje proizvodne kapacitete u Evropi - napisala je Ursula von Der Leyen na Twitteru.

 

Međutim 40 miliona doza samo je polovina očekivanih doza od britansko-švedske kompanije u istom razdoblju prije nego što je prošle sedmice najavila kašnjenja.

- Korak prema vakcini - napisala je na Twitteru o popuštanju napetosti s kompanijom nakon nove ponude.

Von der Leyen je vodila strateške razgovore sa sedam izvršnih direktora farmaceutskih kompanija s kojima je EU potpisala ugovore o vakcini protiv COVID-19 dok je EU pod velikim pritiskom zbog svoje strategije vakcinacije.

- Pandemija je istaknula ograničenja proizvodnih kapaciteta - naglasila je izvršna čelnica EU u saopćenju nakon videokonferencije.

U saopćenju za medije se navodi da je skup bio usmjeren na mjere tokom pandemije, nove varijante koronavirusa i proizvodnju vakcine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.