open-navfaktor-logo
search
O migrantima
Ursula von der Leyen: Nema novca EU-a za "bodljikave žice i zidove"
Čelnici Evropske unije u petak su razgovarali o migracijama te pokušali naći nove načine kako bi prevladali svoje razlike u postupanju s imigrantima, ali nisu uspjeli pronaći najbolje rješenje, a čelnica izvršne vlasti Evropske unije Ursula von der Leyen je rekla da neće biti novca EU-a za "bodljikave žice i zidove".
22.10.2021. u 19:09
get url
text

Iako je ukupan broj imigracije nizak u usporedbi s populacijom bloka od oko 450 miliona ljudi, to pitanje daje podršku nacionalističkim i populističkim grupama širom EU-a, što otežava postizanje kompromisa između 27 članica.

- Posljednji mjeseci pokazali su da pritisak migracija ne jenjava. Zapravo opet raste - rekao je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Pooštravanje vanjskih granica bloka bilo je ključno, rekao je, podržavajući poziv Litvanije na finansiranje od strane EU-a za infrastrukturu granice kao što su dronovi ili ograde.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je protivljenje ovom zahtjevu.

- Bila sam vrlo jasna da postoji dugogodišnji stav u Evropskoj komisiji i u Evropskom parlamentu da neće biti finansiranja bodljikave žice i zidova - rekla je, prenosi Reuters.

Čelnici EU-a zadužili su Izvršnu komisiju bloka da iznese prijedloge, ne dajući brojku ili precizirajući u ovoj fazi na što bi novac trebao ići.

Prema podacima UN-a, samo je oko 5.100 migranata stiglo preko Mediterana ove godine, a nekoliko hiljada je također prešlo u tri susjedne zemlje EU - dvije od nekoliko ruta prema EU.

Granična agencija EU-a Frontex objavila je ovog mjeseca da je gotovo 134.000 pokušalo ući u EU iz svih smjerova do sada ove godine, što je gotovo 50% više od brojki prijavljenih za prvih devet mjeseci 2019. godine, prije pandemije COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.